En kollision mellan bil och vilt djur inträffade på Regnavägen strax efter klockan 20 på onsdagen. Det handlade om ett rådjur som dog på plats efter att föraren i den påkörande bilen själv avlivat djuret.
– Finns kunskapen är vi tacksamma om man kan avliva det påkörda djuret. Det kan ta upp till 60 minuter innan eftersöksjägaren är framme och då har djuret hunnit lida en hel del, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.
Kan det inte vara farligt att avliva ett skadat djur som lekman?
– Jo, och det är inget vi begär. Vi rekommenderar inte att försöka avliva till exempel en skadad älg eller ens en hjort. Även ett rådjur kan sparka hårt. Men har man förmågan, så ser nog personen i fråga om det är läge eller inte att avliva djuret, förklarar Thomas Agnevik och fortsätter:
– Vissa personer har det inte i sig och en del personer som kör på vilda djur kanske till och med är jägare och drar en domkraft eller något annat hårt i huvudet på det skadade djuret. I det här fallet behövde eftersöksjägaren bara ta hand om kroppen och djuret slapp lida i onödan. Så det var handlingskraftigt och bra gjort.
Ytterligare en viltolycka inträffade på onsdagskvällen vid Stora Nälen på riksväg 51, 700 meter från Ljusfallshammar i riktning mot Hällestad. Personen som ringde till polisen vid 19.47 trodde först att det var ett rådjur som blivit påkört. Senare visade det sig handla om en hjort, som dog på platsen. Bilen fick skador i fronten, inga personskador rapporterades.