Flydde för livet - lÄng vÀg till jobb

Efter fem Ă„r i Sverige utan arbete startade Mohammed sin egen butik.

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab vill inget hellre Àn att integreras i det svenska samhÀllet. Seham arbetar som lÀrare pÄ Nyhemsskolan och maken Mohammed har efter fem Är utan arbete startat eget företag och öppnat egen butik.

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab vill inget hellre Àn att integreras i det svenska samhÀllet. Seham arbetar som lÀrare pÄ Nyhemsskolan och maken Mohammed har efter fem Är utan arbete startat eget företag och öppnat egen butik.

Foto: Mikael Grip

FinspÄngs kommun2019-09-06 20:00

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab och deras tvĂ„ barn Ali och Ashraf flydde frĂ„n krigets Syrien till Sverige för fem Ă„r sedan. Äntligen har Mohammed börjat arbeta i och med att han öppnat Ali Livs i centrala FinspĂ„ng.

– Det kĂ€nns jĂ€ttebra att ha ett arbete att gĂ„ till. Det har jag saknat i Sverige, att ha nĂ„gonting att göra. Det har varit kĂ€mpigt, sĂ€ger Mohammed nĂ€r vi trĂ€ffas i butiken pĂ„ Johan Wernströms vĂ€g.

Mohammed och hans familj bodde i staden Homs i vÀstra Syrien. 2014 utbröt strider mellan rebeller och regimens styrkor. Det blev livsfarligt att bo kvar. Regimens styrkor leda av president Assad bombade staden för att komma Ät rebellerna, men mÄnga civila drabbades ocksÄ.

– Det var riktigt hemskt. Vi har tur som lever. Vid en attack föll vĂ„rt hus i princip ned över oss. VĂ„ra nĂ€rmaste grannar och vĂ€nner, som var sju personer i den familjen, dog allihopa, berĂ€ttar Seham.

Efter att de lÀmnat Homs fortsatte striderna och staden blev pÄ mÄnga sÀtt lÀmnad i ruiner, precis som den mer kÀnda staden Aleppo.

– Först nĂ€r vi kom till Sverige bodde vi pĂ„ flyktingförlĂ€ggningen i GetĂ„ utanför Norrköping i tvĂ„ Ă„r. NĂ€r vi fick uppehĂ„llstillstĂ„nd flyttade vi till FinspĂ„ng. Jag var universitetslĂ€rare i Syrien och nu arbetar jag som lĂ€rare pĂ„ Nyhemsskolan hĂ€r i FinspĂ„ng. Jag Ă€r mycket tacksam och glad över mitt arbete, sĂ€ger Seham pĂ„ nĂ€stan flytande svenska.

För Mohammed har det svenska sprÄket inte kommit lika sjÀlvklart.

– Nej, det Ă€r svĂ„rt. Jag hoppas jag kommer trĂ€ffa mĂ„nga kunder i butiken sĂ„ jag kan lĂ€ra mig mer svenska, förklarar han med ett leende.

Butiken heter Ali Livs och Àr uppkallad efter ena sonen.

– Ja, det Ă€r roligt. VĂ„ra söner trivs i Sverige och FinspĂ„ng och mĂ„r bra. Det Ă€r sĂ€kert hĂ€r, berĂ€ttar Mohammed via sin fru som ibland agerar tolk.

Han utbildade sig  till CNS-operatör i ett Ă„r, men fick inget jobb.

– DĂ„ bestĂ€mde vi oss för att öppna den hĂ€r butiken. Jag hade en liknande butik i Syrien och jag trivs med det hĂ€r. Det kĂ€nns bra att kunna erbjuda ett större utbud Ă€n vad jag kunde göra i Syrien. DĂ€r fanns till exempel inget kött och grönsaker. 

DÀremot Àr kontakten med myndigheter nÄgot mer komplicerad i Sverige jÀmfört med Syrien.

– Haha. Det Ă€r sant. Det var betydligt mer krĂ„ngligt att starta eget företag hĂ€r i Sverige. Nu har butiken varit öppen nĂ„gra veckor och vi hoppas pĂ„ det bĂ€sta. Nu lĂ€r vi oss vad det Ă€r kunderna vill ha. Vi vill vara en del av det svenska samhĂ€llet och integrera, förklarar Seham med eftertryck.

Mohammed Alsaleh i sin butik, Ali Livs, som Àr uppkallad efter sonen Ali.
Mohammed Alsaleh i sin butik, Ali Livs, som Àr uppkallad efter sonen Ali.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!