"Finns ett jäkla driv i det här företaget"

Efter 38 år på det tyska storföretaget går Mats Rosander i pension. "Utveckla och motivera har varit min grej", säger han.

Projektledare, IT-chef, personaldirektör och kommunikationschef. Efter 38 år med många höga poster på Siemens i Finspång går Mats Rosander i pension.

Projektledare, IT-chef, personaldirektör och kommunikationschef. Efter 38 år med många höga poster på Siemens i Finspång går Mats Rosander i pension.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-02 19:30

Efter tio olika tjänster, varav de allra flesta på höga chefspositioner, på nuvarande Siemens i Finspång tackar Mats Rosander för sig.

– Jag började jobba på Siemens 1981 efter att ha utbildat mig till civilingenjör inom teknisk fysik. Till att börja med arbetade jag som utvecklingsingenjör på "labbet". Det som var nytt då, var att det började komma in tekniska datorer i branschen, berättar Mats, som är född och uppvuxen i Valdemarsvik.

Efter fyra år slutade chefen på den avdelningen där Mats jobbade. 

– Det var då jag växlade till att jobba med personalfrågor istället. Att motivera och utveckla kände jag efter ganska kort tid var min "grej". Så jag blev roligt nog chef över den avdelning där jag hade börjat min karriär på Siemens.

Från 28 års ålder till dagens 62 år har Mats haft olika chefsposter på det världsomspännande storföretaget, som funnits i Finspång under olika företagsnamn sedan 1913.

– Under de här åren har vi på Siemens i Finspång upplevt olika ledningar och kulturer när det gäller vem som bestämmer. Med ABB blev det svenskt-tyskt-schweisiskt till franska Alstom och nuvarande tyska ägaren från 2003. Under ABB-tiden handlade det om decentralisering och den lokale vd:n hade mycket makt. Den franska stilen innebar mer hierarkier och det finns till viss del även i den tyska ledarstilen. Men norra Europa tänker mer likt södra Europa.

Projektledare, IT-chef och personaldirektör är några andra uppdrag som Mats haft. Sedan 2007 har han varit kommunikationschef.

– Kommunikation handlar om att involvera människor på bästa sätt. Att skapa forum för att föra ut informationen är jätteviktigt. Vi har till exempel särskilda hemsidor där man internt kan nå information. Ibland samlar vi alla våra anställda till stormöten. I vårt fall har vi det i Siemens sport center.

Under ett 38 år långt arbetsliv har det förstås hänt mycket.

– Ett av de mer spännande uppdragen var när vi skulle lansera ett helt nytt affärssystem och gå från 50 olika system till ett. Då var det ganska nervöst att trycka på startknappen efter flera års jobb. Men efter det blev jag IT-chef så det gick tydligen bra, berättar Mats och skrattar.

2007 tog företaget fram en vision som de anställda bland annat fick till sig på varsin jacka. Det handlade om att Siemens i Finspång skulle fördubbla sin omsättning till tio miljarder kronor, sälja 100 turbiner per år och gå med 1 000 miljoner kronor i vinst varje år.

– Det tog några år, men vi klarade att dubbla omsättningen. Vilket förstås var fantastiskt. Under den tiden rekryterade vi väldigt mycket folk. Vi hade växtvärk och personalavdelningen hade fullt upp med att hinna anställa personal. Då var vi cirka 3 000 anställda plus många konsulter.

Är det några händelser under de här åren som varit riktigt tuffa?

– 1991 varslade företaget 300 anställda om uppsägning. Då var inte jag personalchef, men det var ändå en tuff tid. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet sålde vi inte många turbiner på grund av den kraftiga lågkonjunkturen runt om i världen. Det omvända var när vi behövde anställa mycket folk och det var svårt att hitta rätt kompetens.

En förändring som upprörde många känslor var när Siemens chefer på huvudkontoret i München 2011, beslutade att lägga ned ångturbinstillverkningen i Finspång.

– Det blev mycket diskussioner och reaktioner och inget beslut som varken jag eller många med mig jublade över. Då var jag kommunikationschef och det gällde att få ut rätt och bra information, både internt och externt. Sedan finns det ett jäkla driv i det här företaget att hitta lösningar på problem och utveckla nya saker och hitta nya möjligheter.

Förutom själva huvudverksamheten tar Siemens i Finspång också emot cirka 17 000 besökare per år.

– Det rör sig bland annat om kunder, leverantörer och skolor på studiebesök. Jag är rätt säker på att vi är det mest internationella företaget i regionen. Vi har affärer över hela världen och också besökare som kommer till oss från hela världen.

Vad ska 62-åringen då göra med sin tid nu när åren på Siemens är över. 

– Jag hade en roll i O-Ringen i somras och jag har engagerat mig i Tiomila som avgörs i Valdemarsvik 2021. Jag kommer göra det jag tycker är kul och intressant. Tillväxt Finspång, som handlar om att vi ska vara 30 000 invånare 2035, kommer jag att fortsätta arbeta med. Sedan blir det en del resor med min fru, Lena, och jag hoppas även hinna med att träna mer än vad som varit fallet de senaste åren, säger Mats, som också är ordförande i Finspångs SOK.

Mats Rosander i samtal med Madeleine Davidsson på kommunikationsavdelningen på Siemens i Finspång.
Mats Rosander i samtal med Madeleine Davidsson på kommunikationsavdelningen på Siemens i Finspång.
Född i Valdemarsvik

Namn: Mats Rosander.

Född: 25 april 1957 i Valdemarsvik.

Bor: Villa i Finspång, sommarstuga i Gryts skärgård.

Familj: Hustrun Lena och vuxna barnen Marcus, 32, Eric, 30, och Carin, 28.

Intressen: Orientering, löpning, längdskidor, vandring i skog och mark, styrelsearbete, familjen, bygg och snickerier, resor i kombination med vandring. 

Aktuell: Efter många är med höga chefsposter på Siemens i Finspång väljer han nu att gå i pension.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!