Familjen satsar på ny butik i centrum

Nya secondhandbutiken "Hjärta till hjärta" har öppnat i Finspång. "Vi satsar och hoppas att vi lyckas", säger ägaren Najat Moche.

Ägaren Najat Moche hjälper kunden Vivian Andersson.

Ägaren Najat Moche hjälper kunden Vivian Andersson.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-08 08:00

En ny butik har slagit upp portarna i Finspång. Secondhandbutiken "Hjärta till hjärta" öppnade nyligen i lokaler på Bergslagsvägen.

– Det är många butiker som har stängt i Finspång, men vi hoppas att vi ska lyckas, säger Najat Moche kort efter starten.

Hon är en av ägarna till familjeföretaget. Två våningar i lokalerna är fyllda med olika saker som kläder, skor, möbler, väskor, elektronik, leksaker, kuddar, lampor, tavlor och julsaker.

– Jag och barnen har samlat mycket genom åren. Jag gillar secondhand och loppisar.

Flera andra secondhandbutiker i Finspång har haft svårt att överleva. Hans & Greta, ett socialt företag under Kooptjänst, gick i konkurs i somras. Varför tror ni att ni kan klara det?

– Det finns bara en secondhandbutik kvar och det behövs verkligen butiker här. Det kan bli att vi gör som Hans & Greta, tar emot saker och sedan går en del till inlämnaren och sedan skänker vi en del till utsatta barn i andra länder, säger Najat Moche.

Många Finspångsbor besökte butiken under torsdagseftermiddagen.

– Bra att det kommer en ny butik och att det blir liv i den här delen av Finspång, inte bara i centrum och Viberga, säger Vivian Andersson, som letade efter leksaker och skor till sina barn.

Helene Nordfjäll gillar secondhandbutiker med tanke på miljön och att återvinna saker.

– Jättetråkigt att Hans & Greta lades ner. Jag köper gärna begagnade saker, det behövs fler såna här butiker i dessa "köp-och-slängtider". Jag gillar gamla antika grejer, sedan är jag förtjust i tomtar, säger Helene Nordfjäll.

Familjen Moches medlemmar ska turas om med att stå i butiken, som är öppen på vardagar samt lördagar.

– Vi tycker att det är roligt att jobba med något som vi är intresserade av. Sedan är det kul att möta kunder. Det här blir den första butiken familjen driver i Finspång, förklarar Najat Moche.

Hon jobbar som tolk och arbetar bland annat på olika sjukhus och förskolor.

– Jag kommer ursprungligen från Syrien, men har bott i Sverige i 28 år. Jag har släkt kvar i landet. Situationen just nu är lite bättre, men när du ger dig ut och går i Syrien vet du inte om du kommer hem levande. Vi tycker det är viktigt att skänka en del av vår försäljning till utsatta barn, inte bara i Syrien, utan även till andra länder som är drabbade av krig, betonar Najat Moche.

Det är tidig julstämning i secondhandbutiken.
Det är tidig julstämning i secondhandbutiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!