Det handlar om en västlig förbifart, som ska avlasta Bergslagsvägen från den tunga genomfartstrafiken. Från kurvan mellan Viggestorp och Torstorp ska vägen gå ut över fälten förbi ridhuset och komma fram på väg 51, ungefär vid Malvikenkurvan. En nybyggd sträcka på ungefär 2,5 kilometer. Den del som då kommer att slippa genomfartstrafik är ungefär lika lång.
Lina Alm, utvecklingsstrateg för översiktlig planering vid kommunen, berättar om vägprojektet.
– Syftet med det här, som det finns statliga pengar för, är att få bort genomfartstrafiken från centrum och Bergslagsvägen. Vi har en ohållbar trafiksituation, dels för oskyddade trafikanter, som cyklister och gående och dels för kollektivtrafiken.
– Det är också problem med framkomligheten, det blir mycket uppbromsningar och störningar i trafiken.
Hela väg 51 mellan Örebro och Norrköping är en pulsåder från Bergslagen till Norrköpings hamn. Det är mycket gods som fraktas den vägen. Genomfarten via Bergslagsvägen har länge varit ett nålsöga på den cirka tolv mil långa leden. Varje dag passerar, enligt länstransportplanen, mellan 4 500 och 9 700 fordon, varav 490 räknas som tung trafik.
2026 ska de problemen förhoppningsvis vara över.
– Vår målsättning är att byggstarten kan ske 2024. Sedan har vi lagt på lite luft för oförutsedda händelser, så kanske det kan gå lite snabbare, säger Henrik Pihl, projektledare vid Trafikverket.
Han har just inlett arbetet med att handla upp en vägplan, som förhoppningsvis kan ställas ut 2021 och vinna laga kraft i början på 2023.
Sedan kan alltid överklaganden spräcka de bästa av tidsscheman. Möjligen kan det underlätta att de privata markägarna är få, och kanske inte berörs beroende på vilken sträckning vägen får. De stora markägarna är Finspångs kommun och Holmen.
Kostnaden för vägprojektet beräknas till cirka 69 miljoner kronor.
Redan i år kommer man att kunna se förbifarten i den nya översiktsplanen. Arbetet med den pågår och när den ställs ut syns den korridor inom vilken vägen ska dras.
– Man får tänka sig att vi dragit sträckningen med en bred roller. Någonstans inom ytterlinjerna kommer vägen att gå.
Lina Alm tar fram fyra kartor. Generalplanen från 1959, en karta från 1978 som ingick i förslaget till kommundelsplan, en från översiktsplanen 1990 och en från dagens översiktsplanen, antagen 2011.
Alla kartorna har den nu aktuella vägen med samma sträckning. Den har funnits med i tankarna i närmare 70 år. Ibland har den väckt oro bland boende i området.
– Folk går in och tittar och tror att den ska bli så här bred. Då har vi inte varit tillräckligt skickliga i vår kommunikation, säger Lina Alm.
Det är nu Trafikverket som ska hitta den bästa lösningen. Hur vägen ska se ut, var den ska gå, hur den ska byggas. Det är det den vägplan som Henrik Pihl berättade om ska ge svar på. När den ställs ut under 2021 kommer alla att kunna säga sitt, man behöver inte ens bo i Finspång.
Det är Trafikverket som äger processen nu, det är de som har ansvaret, men...
– Vi gör våra inspel och framför vad vi tycker är viktigt. Det kan handla om att säkra tillgängligheten för gående och cyklister. Att man ska kunna fortsätta att använda sjön Mäseln och friluftsområdet runt omkring. Vi ska ha säkra skolvägar och även i framtiden kunna ta oss till stallet och motionscentralen vid Torstorp, säger Lina Alm.
– Nästan alla partier är glasklara. Förbifarten är viktig för Finspångs utveckling.