Efter 43 år tackar Per Lager för sig

22 år gammal tog han tog över butiken på Brinells väg. Nu, 43 år senare, lämnar Per Lager stafettpinnen vidare.

Per Lager har stortrivts med sitt yrkesval från första stund där noggrannhet och tålamod varit  viktiga ingredienser.

Per Lager har stortrivts med sitt yrkesval från första stund där noggrannhet och tålamod varit viktiga ingredienser.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-08-27 16:00

Allt är i princip sig likt inne i butiken på Kalkugnsvägen denna sena augustidag. Per Lager servar kunderna precis som alltid gjort. I 43 år. Batterier på klockor ska bytas och länkar ska kortas. Och så kommer en kund in och vill ta id-foto.

Ändå är det inte sig likt. För om några dagar lämnar Per Lager butiken för gott som ägare. Då tar efterträdaren Henrik Eriksson över  Lagers Ur och Foto.

– Det känns jättebra att butiken drivs vidare. Och jag känner ingen sorg alls för att inte arbeta kvar. Var sak har sin tid. Det är skönt att kunna sluta och må bra, säger 65-åriga Per Lager.

Att han skulle bli urmakare visste han nog inte själv från början. Det givna valet hade nog varit lantbrukare, eftersom han växte upp på en gård i Vreta Kloster. Men föräldrarna var förutseende och menade att han för säkerhets skull borde skaffa sig ett annat yrke. Så när det var dags för pryo, som det hette på den tiden, i årskurs åtta valde Per Urmakarskolan i Borensberg.

– Det var en helt ny värld som öppnades för mig. Jag fick lära mig hur mekanik fungerar, att vara noggrann och inte minst ha tålamod. Det är viktigt i det här yrket, säger han.

Och intresset ledde till att Per Lager senare kunde titulera sig urmakare efter fyra år på utbildningen. Några år därefter stod han, 22 år gammal, som ägare till en butik i Finspång.

– En affär var till salu och jag lade ett bud. Första dagen var mamma var med och bjöd kunderna på kaffe, säger han med ett litet leende.

Sedan dess har en hel del hänt. Per Lager har fått se butiker komma och gå i centrum. Ändå har hans verksamhet levt vidare. Trots hård konkurrens från näthandeln.

– Du borde fråga andra varför, men det kanske beror på att jag försökt hålla en bra service och ett bra bemötande, funderar han.

Han försäkrar också att han gått till jobbet utan ångest en enda dag. Men det finns ändå några tunga dagar som han helst inte vill prata om. De då han mötts av sönderslagna rutor och stulna klockor. Men värst var rånet för ett antal år sedan då tre knivbeväpnade män klev in i butiken.

Men Per Lager säger att han alltid försöker se framåt. Nu väntar betydligt mer ledig tid än vad han är van vid. 

– Jag spelar golf och har fru,  barn och barnbarn. Sedan kommer jag att hjälpa den nya ägaren under en övergångsperiod. Det är bra, då blir det inte så abrupt slut på det som upptagit större delen av mitt liv i så många år, slår han fast.

Den personliga servicen till kunderna är en del i att butiken överlevt, tror Per Lager som här hjälper stamkunden Lennart Olén.
Den personliga servicen till kunderna är en del i att butiken överlevt, tror Per Lager som här hjälper stamkunden Lennart Olén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!