Vi har tidigare skrivit om att Länsstyrelsen i Östergötland konstaterat att företaget Viltjouren, som hade tillstånd för viltrehabilitering, utsatt två harungar för lidande. På grund av misskötseln drog länsstyrelsen in delar av företagets tillstånd.
Nu åtalas Viltjourens två grundare för djurplågeri. Enligt åtalet har företagarna genom vanvård utsatt två harungar för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Djurplågeriet ska ha skett hemma hos de åtalade under förra året.
Djurplågeriet ska ha bestått i att man underlåtit att ge harungarna adekvat vård, alternativt underlåtit att avliva djuren, trots att båda hararna har varit kraftigt undernärda.
Ena harungen led bland annat av eksem samt ögonskada och avled i samband/kort efter länsstyrelsens besök. Den andra harungen led bland annat av problem med bakbenen och avlivades i början av augusti förra året efter uppmaning av länsstyrelsen.
Till sin bevisning hänvisar åklagaren bland annat till iakttagelser gjorda av den länsveterinär som haft kontakt med Viltjouren.
När vi får tag i en av grundarna är hen uppenbart upprörd över åtalet.
– Ja, vad ska jag säga om det här egentligen? Det här är ju en mycket känslig fråga. Men man ska komma ihåg att viltrehabilitering handlar om skadade och sjuka djur. Djuren är ju inte friska.
Hur ser ni på åtalet?
– Vi förnekar brott. Vi tycker att länsstyrelsen saknar kunskap kring viltrehabilitering.
Viltjouren la ner sin verksamhet under våren 2019.