"Det var fullt runt borden hela tiden"

Många barn hittade till höstlovsaktiviteter på biblioteket och Kulturhuset. "Vi vill skapa mer aktiviteter som inte kostar pengar"

Isabella Persson, 8 år, var under torsdagen och pysslade i foajén på Kulturhuset. Hon var fokuserad på att göra en ballerina av en glasspinne och en muffinsform.

Isabella Persson, 8 år, var under torsdagen och pysslade i foajén på Kulturhuset. Hon var fokuserad på att göra en ballerina av en glasspinne och en muffinsform.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-11-01 14:00

I foajén på Kulturhuset är en buffé av pyssel uppdukad. Syskonen Johansson, Linnea, 9 år, och Erik, 7 år, var två av de barn som under höstlovet passade på att pyssla. Även Isabella Persson, 8 år, var där med sin familj. Hon var fokuserad på  en ballerina som hon skapade med hjälp av en glasspinne och en muffinsform.

– Jag kanske ger ballerinan till min lillasyster Astrid. Hon är två år och har precis fyllt år, säger hon.

För andra året arrangerar Kulturhuset "Kul i foajén" under höstlovet där besökare får pyssla gratis. Skillnaden från förra året var att rekordmånga barn hittade till pysselverkstaden. 

– Jag märkte det för att jag själv handgripligen behövde ställa fram mera bord för att alla inte fick plats, det var faktiskt fullt runt borden hela tiden, säger Carina Öjring, receptionist på Kulturhuset. 

Det var inte bara en dag som det var mer barn än förväntat, det höll i sig hela veckan. På måndagen stod det folk och väntade på att dörrarna för dagens pyssel skulle slås upp. Att fler har hittat till pysslet tycker Michale Asfahan, kultursamordnare för barn och unga, är en glädje. 

– Vi vill skapa mer aktiviteter som inte kostar pengar så att alla kan komma. Det är för att skapa gemenskap. Nuförtiden blir det bara mer digitalt och individuellt så vi vill att man ska vara här och nu, alla tillsammans, barn och föräldrar, berättar Michale Asfahan. 

Även på biblioteket har de märkt av att många barn har varit på besök och de anordnade aktiviteterna har varit fulla.

– Man kan säga att det är väldigt mycket barn som har hittat hit, det är väldigt bra med tanke på att vi nyligen har öppnat biblioteket. I torsdags hade vi spökkväll och den var fullbokad, det var så många som bokade samtidigt så det blev fler bokningar än vi hade tänkt. Intresset har varit stort, säger Clara Nyström, barnbibliotekarie.

Förutom att det har varit fullt med barn på bibliotekets aktiviteter så har det även märkts av inne på hyllorna i barnavdelningen.

– Det har varit en stor åtgång på böcker. Det har varit ganska lätt att se på barnavdelningen för den öppnade nyligen och var full då. Det tycker vi är jätteroligt, säger Clara Nyström.

En som under höstlovet passade på att låna böcker i sin favoritkategori spänning och mystik var Linnea Hägg, 7 år.

– Jag tycker om spännande böcker, men jag tycker inte om att bli skrämd annars, berättar hon. 

Erik Johansson, 7 år, målade en papptallrik med blå färg. Det skulle senare bli en krabba.
Erik Johansson, 7 år, målade en papptallrik med blå färg. Det skulle senare bli en krabba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!