Deltidare ska bli heltidare i Finspång

Deltidsjobben ska försvinna och vikariekostnaderna minska. Kommunen arbetar för att alla anställda ska erbjudas heltidsjobb.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson konstaterar att alla anställda i kommunen ska erbjudas heltidsarbete.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson konstaterar att alla anställda i kommunen ska erbjudas heltidsarbete.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-08-29 14:00

Utifrån det övergripande målet att Finspångs kommun ska vara en attraktiv arbetsplats har det prioriterade uppdraget varit att ta fram handlingsplaner för heltid som norm.

Det finns även en central överenskommelse där det framgår att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) är överens om att alla medarbetare som nyanställs, ska anställas på heltid och att alla deltidsanställda ska erbjudas heltidsarbete.

– Vi har fastslagit att heltid är normen, vi ska inte ha deltidare. Till exempel har kvinnor som inte jobbar heltid svårt att försörja sig och riskerar att få en pension som de inte kan försörja sig på, betonar kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Arbetsgivare ska planera för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka. När heltid införs är målet att det ska vara en sammanhållen arbetstid utan delade turer.

– Arbetet är igång med att titta över grundbemanningen på våra boenden. När det gäller delade turer har vi bara detta under helgerna.

I handlingsplanen för att införa heltid i kommunen har aktiviteten att påbörja heltidsanställningar redan inletts under hösten 2018.

I dagsläget är det 247 deltidsanställda av totalt 1 849 tillsvidareanställda i kommunen.

– Av de som erbjudits heltid finns det flera anställda som valt att fortsätta jobba deltid och några har bytt tjänst, sedan erbjudandet kom, säger Tone Hall, HR-konsult vid Finspångs kommun.

Enheterna som valdes ut innehöll flest personer som erbjöds heltid. När det gäller personlig assistans var det två enheter, totalt 18 personer som erbjöds heltid, varav hälften gått upp i heltid i slutet av förra året. På Storängsgården erbjöds 13 personer heltid, varav elva gått upp i tid.

– Det kan konstateras att antalet medarbetare som faktiskt tackat ja till erbjudande om heltidsanställning har varit färre än vad inventeringen visade, säger Ulrika Jeansson.

Hon påpekar att kostnaderna ses över.

– Vi har otroligt mycket vikariekostnader. Om vi får en högre grundbemanning behöver vi inte så mycket vikarier. Höjer vi bemanningen från början kommer dessutom personalen må bättre, konstaterar Ulrika Jeansson.

I den centrala överenskommelsen konstateras att en övergripande handlingsplan för heltid, med aktiviteter för varje år, fram till 2021 ska fastställas.

Efter inventeringen 2018 beräknades ökningen till heltid motsvara åtta årsarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!