– Den senaste fastigheten vi har byggt om till mindre lägenheter är här på De Bechevägen. Totalt är det 20 lägenheter i storleken en och en halv till tvårummare som nu är färdiga för inflyttning, berättar Christer Fors, fastighetschef på Amasten i Finspång.
Fastigheten ligger i direkt närhet av nya vårdcentrum som ska vara färdigt till årsskiftet 2020-2021.
– Det är viktigt för kommunen och även för oss att kunna erbjuda centralt attraktiva boendemöjligheter. Det kan vara studenter till gymnasiet, eller personal på nya vårdcentrum och till det lokala näringslivet. Kanske mest yngre personer. Förut var det flera femrummare i den här fastigheten, men nu möter vi efterfrågan på ett bättre sätt och har kunnat tillskapa sex fler lägenheter bara i den här fastigheten jämfört med hur det såg ut förut, säger Christer Fors.
Var har de personerna tagit vägen som bodde här innan renoveringen?
– Vi har ordnat med andra lägenheter åt dem hos oss. En del har flyttat någon annanstans utan vår inblandning. Vi har renoverat 20 av totalt 30 lägenheter i fastigheten, där tio hyresgäster valt att bo kvar utan renovering precis som tidigare.
En annan satsning som Amasten gör i centrum är ett lägenhetshotell med 30 rum som ska vara klart i början av 2021.
– Totalt lägger vi 100 miljoner kronor i Finspång för att utveckla centrum. I Svälthagen ställer vi nu om från kontor till lägenheter och vi bygger också ett LSS-boende åt kommunen, förklarar Christer Fors.
Amasten har lägenheter i över 20 kommuner i Sverige och den kommun det satsas mest på just nu är Finspång.
– Vi gör det förstås för att vi tror på marknaden och möjligheterna i Finspång. Investeringstakten kommer vara fortsatt hög och vi behöver göra det här gemensamt med kommunen för att nå målet med 30 000 invånare år 2035, säger Christer Fors.
Något som låter som ljuv musik för miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).
– Så är det ju och det är jättebra. Alla aktörer måste dra åt samma håll om vi ska kunna nå de mål vi vill. Det som är bra med de här lägenheterna är att det blir vettiga hyror, jämfört med nyproduktion, säger han och ser sig om med en något nostalgisk blick.
– Jag var med när den här fastigheten byggdes 1964 eller om det var 1965. Då var jag elektrikerlärling och kröp omkring här och skruvade vägguttag, berättar Hugo Andersson med ett leende.