2017 låg Finspångs kommun på 243:e plats av landets 290 kommuner. Förra året förbättrades positionen till 193 och i år fortsätter klättringen uppåt.
2019 placerar sig Finspång på plats 132 av Sveriges bästa skolkommuner, när Lärarförbundet presenterar sin årliga skolrankning.
– Roligt att sektorernas arbete börjar ge resultat, säger Frida Granath.
Kommunen ligger bra till när det gäller Resurser till undervisning och har förbättrat sig avsevärt i kriteriet Andelen godkända elever, tar ett rejält kliv från plats 256 till 112.
– Vi har fått in mer behörig personal, vilket innebär att eleverna får ett helt annat stöd. Utbildade pedagoger kan erbjuda ett bättre inlärningssätt.
Men det finns fortfarande områden där kommunen ligger kvar långt ner i rankningen. I kriterierna Fullföljd gymnasieutbildning, Kommunen som huvudman, Lärarlöner och Utbildade lärare hamnar Finspång på den undre halvan av landets kommuner.
– Vi har fortfarande områden som vi behöver jobba med. Det är vi medvetna om, betonar Frida Granath.
Hon understryker att det ska fortsätta arbetas med förbättringsåtgärder på flera sätt.
– Ambitionen är att klättra uppåt på rankningen, men vi jobbar även med andra frågor som också är viktiga för att höja kvalitén inom skola och utbildning.
Vad finns det för utvecklingsområden?
– Till exempel hur vi ska få våra gymnasieelever att stanna i Finspång. Vi håller på med en gymnasieutredning som bland annat handlar om vilka utbildningar vi ska ha i kommunen. Vi vill få reda på varför vissa elever väljer att studera i Norrköping, i stället för att göra det i sin hemort, säger Frida Granath.
Vad gäller utbildade lärare är det fortfarande svårt att få tag på personal i vissa yrkesgrupper.
– Vi ser en brist på NO-lärare och det är ofta svårt att hitta behöriga lärare i estetiska ämnen.
Lärarförbundets undersökning om Sveriges bästa skolkommun har funnits i olika former i nästan 20 år och har under åren utvecklats på olika sätt.
Dessa kriterier ingår i rankningen: Resurser till undervisning, Utbildade lärare, Lärartäthet, Friska lärare, Lärarlöner, Kommunen som huvudman, Andel barn i förskola, Meritvärde årskurs 9, Andel godkända elever i alla ämnen årskurs 9 samt Fullföljd gymnsieutbildning inom tre år.
– Vi är på rätt väg och det känns förstås bra, men det finns mycket kvar att göra. Vi ska bli bättre hela tiden, det är målet, konstaterar Frida Granath.