– Det känns hedrande att få det här stipendiet. Jag tänker att pengarna ska gå i Mickes anda, därför tänker jag bjuda med en tonåring på min nästa resa till Auschwitz, förutsatt att en förälder eller mor- eller farförälder till den tonåringen också åker med. Micke var så som person att han pratade med ung som gammal med samma respekt och engagemang. Han var absolut en förebild på många sätt, berättar Anna.
I juryns motivering står att läsa: "Anna har ett brinnande engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter". ”Dessa resor riktas främst till gymnasieungdomar för att skapa engagemang mot främlingsfientlighet och rasism”.
Bland annat arbetar hon med "Finspång mot rasism" och arrangerar "toleransresor" till Polen, Bosnien och Tyskland. Där besöks bland annat flera före detta koncentrationsläger.
– Det förebyggande arbetet med barn- och ungdomar är det allra viktigaste, förklarar Anna som till vardags är lärare på Bergska gymnasiet.
Att dela stipendiet med Astrid har Anna ingenting emot, snarare tvärtom.
– Det känns extra roligt. Astrid har varit med på en "toleransresa" till Anne Franks hus i Amsterdam, säger Anna.
Även Astrid känner stolthet och glädje över att få det här stipendiet.
– Ja, det känns jättekul. Lite som ett erkännande som ger mig motivation att fortsätta. En boost för självförtroendet, förklarar hon.
Astrid har bland annat satt upp en teaterpjäs, "Svavel", där hon stod för regi, manus, rekvisita och ljus. Hon sysslar också med spoken word-poesi och har deltagit i poetry slam-SM med en åttondeplats som främsta resultat.
– Spoken word-poesi är poesi skriven för scenen, att "rappa" är ett vanligt inslag. Just nu håller jag på med en föreställning där hälften består av arabisktalande poesi och hälften är på svenska, säger Astrid, som arbetar som volontär inom Svenska kyrkan i Linköping.
– Där jobbar jag bland annat med något som heter Nystart, där människor arbetstränar. Det är intressant med många fina samtal.
Det är det konstnärliga Astrid brinner för och vill fortsätta arbeta med.
– Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig, det är som att andas. Det finns en läkande kraft i konst- och kulturutövande, som kan förvandla människors liv, berättar hon.
Micke Holmströms minnesfond instiftades efter hans bortgång 2016. Han drev bland annat Total media där Fokus Finspång ingår.