Erik Nilsson är uppvuxen i en familj där höns och äggproduktion varit ett givet inslag sedan barnsben. Hans pappa, Gösta, köpte Östergården, i byn Näfstorp, strax norr om Lotorp 1955. När Erik var tre år var det första hönseriet i full gång. Om ett par månader skickas de sista hönsen på slakt.
– Det blir en omställning, men på många vis ska det också bli skönt att sluta med hönsen. Jag är pensionär nu, samtidigt som det är svårare och svårare att få lönsamhet i äggproduktionen, säger Erik och plockar upp ett av de många äggen som rullar ut på bandet från hönseriet.
Erik berättar att lönsamheten var betydligt bättre förr i tiden. Pappa Gösta kunde under några gyllene år i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet ha två anställda och unna sig att köpa en stuga i fjällen till familjen.
– Pappa hade 14 000 höns då och klarade sig bra. Nu har jag haft 12 000 höns i många år och inte ens kunnat ta ut normal månadslön och har ingen anställd. Hönseriet är inte utvecklingsbart och för litet för att hänga med i konkurrensen, förklarar Erik och fortsätter:
– För att ha en chans måste man ha sin egen åkerareal för att kunna sprida gödslet och också kunna odla sitt eget foder. Har man de förutsättningarna och ett hönseri med minst 50 000 höns, då kan det fungera. Sveriges största äggproducent har 1,4 miljoner höns, då är det lättare att arbeta effektivt och rationellt.
1982 tog Erik över gården och hönseriet från sin pappa.
– Som mest har vi haft 25 000 höns. Det har varit en hel del upp- och nedgångar under åren när det gäller lönsamheten. Åren innan vi gick med i EU var riktigt bra, typ 1992–1993, sedan blev det tufft igen.
Han har varit nära att stänga ned verksamheten tidigare, men har ändå hittat motivation att fortsätta tills nu.
– Ja, det är många trevliga människor som kommit hit under åren och köpt ägg. Det blir alltid en pratstund om allt möjligt. Men den stora anledningen till att jag kunnat fortsätta så länge som jag gjort beror på att jag haft en större köpare från Dalarna, som kommer hit och hämtar ägg.
Även om hönseriet har varit nummer ett under alla år, lär inte Erik gå sysslolös i framtiden.
– Nej, vi har 135 hektar produktiv skogsmark att ta hand om. Sedan kommer jag göra om hönshusen, kanske börjar vi hyra ut platser för bilar, båtar och husvagnar. Den marknaden verkar vara omättlig, berättar den 66-årige entreprenören.