Coopchef: "Gäller att satsa för att överleva"

Coop i Finspång visades upp för riksdagsledamöter. "Vi har det också tufft, men vi vågar satsa", förklarar Annelie Andersson, vice vd.

Johan Andersson, riksdagsledamot från Motala, ställde frågor till ledningen på Coop i Finspång.

Johan Andersson, riksdagsledamot från Motala, ställde frågor till ledningen på Coop i Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-17 08:00

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Johan Andersson och Erica Nådin besökte Finspång för att bland annat lära sig mer om Coop. Med var också kommunalråden Ulrika Jeansson och Frida Granath, båda S.

– Coop har problem med lönsamheten runt om i Sverige. Men Coop i Finspång går bra. Därför ville vi träffa dem så de får berätta hur de jobbar, säger Ulrika Jeansson.

Johan Andersson, är från Motala, och berättar att han som barn åkte till Viberga i Finspång och handlade med sina föräldrar. 

– Det var stort att åka till Viberga. Jag fick hjälpa till att räkna kvittona som låg till grund för återbäringen.

Men det var då. Konkurrensen har med åren hårdnat alltmer och det gäller att tänka nytt för att överleva.

– Näthandeln kommer mer och mer och vi ökar hela tiden vår försäljning inom det området. I nuläget har vi nästan samma omsättning på näthandeln som i våra fysiska butiker, förklarar Pontus Sörensson, ansvarig för näthandeln på Coop i Finspång.

Coop Finspång med sina fyra butiker (Viberga, Bergslagshallen, Rejmyre och Skärblacka) har nästan 24 000 medlemmar, vilket gör att det är fler medlemmar än invånare i Finspångs kommun. Den totala omsättningen handlade 2018 om 234 miljoner kronor. 

Vad är det som gör att Coop i Finspång står sig starkare jämfört med många andra Coopbutiker i Sverige?

– Vi har det också tufft, men vi vågar satsa. Vår styrelse är positiv till det vi gör och vi jobbar för att det hela tiden ska hända något nytt som är till gagn för våra medlemmar. Det kan till exempel handla om nytt utbud och ombyggnationer som gör upplevelsen för våra kunder bättre, förklarar Annelie Andersson, vice vd. 

Varför vill man som riksdagsledamot besöka Coop i Finspång?

– För att se och lära oss hur de jobbar med att stärka det lokala föreningslivet och hur det kan vara en stark butik som utvecklas bra ekonomiskt. Det vi tog med oss tillbaka var framförallt deras lokala förankring när det gäller såväl befolkning, kunder och inte minst föreningsliv, berättar Johan Andersson.

Kan ni politiker göra något för att främja handeln?

– Utmaningen är stor för framtidens butiker när det gäller att hänga med i teknikutvecklingen, det vi kan göra är att stimulera inköp hos lokala butiker när det gäller uppdrag att handla hos till exempel hemtjänstmottagare, men också lokala upphandlingar är viktigt, säger Johan Andersson.

Annelie Andersson är vice vd på Coop i Finspång. Hon säger att det gäller att satsa för att överleva.
Annelie Andersson är vice vd på Coop i Finspång. Hon säger att det gäller att satsa för att överleva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!