"Blev tårögd när jag fick priset"

Utbytet mellan skolungdomar i Finspång och Makedonien har pågått i åtta år. Nu prisas CNG-läraren Zlatko Karov av staden Kavadarci.

Finspångs kommun 27 september 2019 22:00

Det som började som ett EU-projekt 2012, har åtta år senare resulterat i att över 600 elever och 40-talet lärare från Curt Nicolingymnasiet haft utlandspraktik i staden Kavadarci i Makedonien.

Varje år delar staden ut "7 septemberpriset", i samband med befrielsedagen, när Kavadarci blev befriad från Tyskland efter andra världskriget.

Utmärkelsen går till någon person, organisation eller företag som gjort något extraordinärt för stadens utveckling.

– Jag blev tårögd när jag tog emot priset av Kavadarcis borgmästare och stadsråd. Det var väldigt mycket folk på plats i stadens kulturhus, berättar Zlatko Karov.

 

Utmärkelsen delas ut till någon som är bördig i den makedonska staden.

– Men det här priset borde delas med eleverna och mina kollegor. Jag hade aldrig fått det, om inte ungdomarna gjort ett så bra intryck runt om i staden.

Zlatko understryker att utbytet och de årliga resorna till Makedonien har uppmärksammats och uppskattats i Kavadarci.

– Vi har besökt nästan alla företag i staden och vi bor där och besöker restauranger och affärer. Men det primära är alla möten mellan människor. Det har verkligen blivit lyckat, betonar Zlatko Karov.

Han påpekar att initiativet till att skolutbytet inleddes egentligen togs av en tidigare elev.

– Det var Martina Danborg, som var elev då, men numera är lärarkollega, som ville besöka landet. Sedan har det blivit en årlig tradition. Ungdomarna har lärt sig hur viktigt det är med språk, det är avgörande för om människor umgås eller ej.

 

Under årens lopp har Curt Nicolingymnasiet donerat två CNC-maskiner, flera datorer och trådlös nätverksutrustning till makedonska skolor.

– De har börjat titta på vårt arbetssätt i skolan och vi lär oss av dem också. Trots att vi är från olika länder är vi inte alls olika.

Zlatko berättar att turismen ökar rejält i Makedonien och att Kavadarci är en av landets dyraste städer.

– Arbetslösheten i staden är nästan noll. Vårt omvårdnadsprogram har även utbyte i huvudstaden Skopje, där elever fått praktisera.

CNG har delat ut stipendier till 15 makedonska elever, som ska besöka Sverige i december.

– Vi ska visa upp skolan, Finspång och eventuellt besöka Stockholm. De ska få se hur samhället är uppbyggt. Nästa år åker vi till Makedonien igen. Det har blivit en årlig tradition som vi kommer fortsätta med, konstaterar Zlatko Karov.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Läs mer!

Deltagare åker långt för Saras träning – men det har inte alltid gått som planerat: "Vi fick hjälpa varandra loss"

Deltagare åker långt för Saras träning – men det har inte alltid gått som planerat: "Vi fick hjälpa varandra loss"

Lagkaptenen rörd efter oväntade priset: "Vi är ett av de där små lagen ingen har sett eller tänkt på"

Lagkaptenen rörd efter oväntade priset: "Vi är ett av de där små lagen ingen har sett eller tänkt på"
Ämnen du kan följa