Berusad 16-åring tog en bil och körde iväg

När han såg bilnycklarna fick den alkoholpåverkade 16-åringen ett plötsligt infall.

När den berusade 16-åringen såg en bilnyckel fick han ett plötsligt infall.

När den berusade 16-åringen såg en bilnyckel fick han ett plötsligt infall.

Foto: TT

Finspångs kommun2019-12-03 17:00

Händelsen utspelade sig på natten mellan 19–20 juli i år. En 16-årig pojke hade några av sina  vänner hemma på besök. Gänget drack alkohol under kvällen, för 16-åringens del blev det 5–6 öl och en mindre mängd sprit.

När han fick syn på ett par bilnycklar som låg på köksfläkten fick pojken ett plötsligt infall och han satte sig sedan i bilen och körde iväg.

Bilfärden varade i ungefär 15–20 minuter, innan han ångrade sig och parkerade bilen igen. När han kom tillbaka till huset var polisen redan på plats. Han visade polisen var han ställt bilen.

Analysresultat visar att den unge bilföraren hade en alkoholkoncentration i blodet som uppgått till 0,78 promille. Därmed döms han nu för rattfylleri och olovlig körning, då han saknade körkort för personbil. 

16-åringen har erkänt gärningarna och uppgett att han varit mycket ångerfull efter händelsen. Han önskar att han inte tagit nycklarna och kört iväg med bilen den kvällen. Vid den aktuella tiden mådde han dålig på grund av en avslutad kärleksrelation.

Påföljden blir ungdomstjänst i 20 timmar. Det motiveras bland annat av att han bedöms som lämplig att genomföra ungdomstjänst.

I samband med huvudförhandlingen har 16-åringen uppgett att han mår mycket bättre nu än vid tidpunkten för gärningarna. Det går bra för honom i skolan och han trivs mycket bra. Han har vidare förklarat sig villig att genomföra ungdomstjänst.

Förutom ungdomstjänsten ska han enligt lagen även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!