För ett par år sedan togs beslutet att införa barnomsorg på kvällar, nätter och helger i Finspångs kommun. Verksamheten drogs igång i september förra året och har samordnats med Högklints förskola. Sedan har sektor utbildning gjort uppföljningar för att följa upp verksamheten.
– Nyttjandegraden av verksamheten har varit alltför låg i relation till kostnaderna. Det var bara en handfull barn som använde det här i våras och sedan har det minskat ännu mer. Nu är det bara ett fåtal barn kvar, säger Frida Granath (S), utbildningsråd.
"Dygnet-runt-barnomsorgen" är öppen på kvällar, nätter, tidiga morgnar och helger. Den riktar sig till barn vars vårdnadshavare arbetar så kallad obekväm arbetstid, när ordinarie förskolor har stängt.
– Det är självklart inte roligt för de som har ett stort behov av verksamheten. Det drabbar enskilda familjer, påpekar Frida Granath efter beslutet från en enig kommunstyrelse, som nu bestämt sig för att lägga ner verksamheten från och med januari.
– Det är en stor kostnad, två miljoner kronor per år, som sparas in. Det är en betydande summa som vi kan utnyttja till andra behov inom barnomsorgen. Det är en viktig pusselbit som innebär att vi kan öppna ytterligare en förskoleavdelning, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).
Kommunstyrelsen trodde att behovet skulle vara mycket större i kommunen.
– Vi uppfattade det som att efterfrågan var stor, men det visade sig vara något helt annat, betonar Frida Granath.
– Det är många som går skiftgång i Finspång, så det borde finnas ett behov, tillägger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).
"Dygnet-runt-barnomsorgen" är till skillnad mot förskola inte lagstadgad, vilket innebär att den inte måste erbjudas. Men enligt skollagen ska kommunerna sträva efter att erbjuda "dygnet-runt-omsorg". Det betyder att ingen kommun kan säga nej utan att handlägga ärendet och ta hänsyn till behoven.
– Vi tror att många familjer löser situationen på annat sätt, till exempel genom att släkt och vänner hjälper till med barnpassning. Vi diskuterade frågan om att erbjuda pedagogisk omsorg i hemmet, men det visade sig att vi i det fallet skulle komma upp i samma kostnad, understryker Ulrika Jeansson.
När det gäller behovet av förskoleplatser har tendensen varit tydlig i Finspång.
– Det är flest barn som är i behov av förskola under våren. Sedan fylls det på under året inom våra verksamheter, konstaterar Frida Granath.