Alla elever kunde få en praoplats

Efter den akuta bristen på praoplatser i Finspång kommun kunde till slut alla niondeklassare ta sig ut och genomföra sin prao.

Ett gäng niondeklassade som till slut gav sig ut på prao. Längst fram sitter Marina Palm, studie- och yrkesvägledare på Grosvadskolan, tillsammans med sin kollega Michaela Bärlund från Nyhemsskolan.

Ett gäng niondeklassade som till slut gav sig ut på prao. Längst fram sitter Marina Palm, studie- och yrkesvägledare på Grosvadskolan, tillsammans med sin kollega Michaela Bärlund från Nyhemsskolan.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-10-22 09:30

Marina Palm, studie- och yrkesvägledare på Grosvadskolan, sitter inne på sitt kontor när några elever kommer in för att lämna tillbaka sina praoknappar. Niondeklassarna på Grosvadskolan är på måndagen tillbaka vid skolbänken efter att ha varit ute på prao i en veckas tid. Veckan innan var Nyhemsskolan ute på prao.

– Alla har varit ute. Ungefär 190 elever från båda skolorna har varit iväg i två olika perioder. Någon har varit på en bilverkstad, hos en florist, ett filmbolag och många har varit inom skolan och vården, säger Marina Palm.

Vi har tidigare rapporterat om att det i september var akut brist på praoplatser i Finspångs kommun. Marina Palm förklarar att en oro infann sig för att de inte skulle få ut alla elever. Jessica Larsson, praosamordnare på Finspångs kommun, kände också av stressen.

– När vi började hade vi inga platser alls. Jag gav mig ut och kontaktade företag och fick en företagslista som jag tänkte var bra material, men det kändes ändå stressigt veckorna innan det var dags. Jag såg att jag hade fått in cirka 40 platser, men det var cirka 200 elever som skulle ut.

Det var första gången på tio år som Finspångs kommuns niondeklassare skulle ut på prao. Att det var första gången på så lång tid kan ha varit en faktor till att det var svårt att hitta platser till alla, förklarar Marina Palm.

– Företagen hade inte hunnit sätta sig in i hur det var att ta emot en praoelev, det är tidskrävande och det ska vara meningsfullt för eleverna.

Att alla niondeklassare till slut lyckades få en praoplats är Marina Palm med kollegor glada över.

– Det vidgar elevernas perspektiv, att se hur ett yrke fungerar. Även om det inte är drömyrket får de en inblick i hur yrkeslivet kan se ut. Både jag och lärare har gjort studiebesök och eleverna har varit stolta och glada över att få kliva in i en vuxenroll och se hur det går till.

Inför nästa årskull niondeklassare som under höstterminen 2020 ska ut på praktik känner Marina Palm och Jessica Larsson sig mer förberedda.

– Jag tror kärnan var att vi dels var ute lite sent med att hitta platser, och att det var länge sedan vi hade prao i kommunen. För att det ska vara till fördel för oss nästa år behöver vi vara ute tidigare. Jag har även börjat bygga ett kontaktnät för företag som kan tänkas ta emot en elev till nästa år. Förhoppningsvis kommer det att underlätta, säger Jessica Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!