3 000 doser ska stoppa influensan

Många Finspångsbor vaccinerar sig mot influensa. "3 000 vaccindoser kommer användas", säger sjuksköterskan Pernilla Joelsson.

Finspångs kommun 17 november 2019 16:00

Ett stort antal kommuninvånare väljer att vaccinera sig mot influensa.

– Målet är att 60 procent av Finspångs kommuns invånare i riskgrupperna ska vaccinera sig. Den siffran räknar vi med att nå. Hittills har vi beställt 3 000 doser vaccin och det räknar vi med att göra av med, säger Pernilla Joelsson, sjuksköterska vid Närsjukvården i Finspång.

Till riskgrupperna tillhör personer över 65 år, gravida, vuxna och barn med kronisk hjärt- eller lungsjukdom, tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, kronisk lever- eller njursjukdom, diabetes eller nedsatt infektionsförsvar.

 

Finspångsbon Anneli Johansson valde att vaccinera sig vid torsdagens drop-invaccinering i Missionskyrkan.

– Jag vaccinerar mig för att jag tillhör en av riskgrupperna. Jag har haft diabetes sedan 1995. Jag brukar åka till drop-in-vaccineringen för att det går smidigt och jag brukar klara mig från influensan, berättar Anneli Johansson.

Sonja Danielsson vaccinerar sig varje år.

– Jag har diabetes och vill inte bli sjuk. Det brukar hjälpa, jag har inte haft någon allvarlig sjukdom, säger Sonja Danielsson.

Många Finspångsbor valde att vaccinera sig vid drop-in-mottagningen i Missionskyrkan och i tisdags, när Närsjukvården i Finspång fanns på plats, både i Hällestad och på Högby seniorboende.

– 400 personer vaccinerade sig i tisdags. Det var första gången vi var i Hällestad, vilket var uppskattat. Vi räknar med att över 400 personer vaccinerar sig under torsdagen. Det innebär cirka 800 drop-in-besök på två dagar. Det betyder att trycket inte blir så stort vid våra vaccineringstider på lasarettet, säger Pernilla Joelsson.

 

Hon tror att fler väljer att vaccinera sig när drop-in erbjuds på olika platser i kommunen.

– Det är åttonde året som jag har hand om vaccinationerna. Vi är flera sjuksköterskor som arbetar med detta, dessutom hjälper våra sjukhusvärdar till, så att det blir ett bra flöde vad gäller besökarna. Ute på kommunens boenden sköter våra kommunsköterskor ett stort antal vaccineringar. 

Vad är viktigt att tänka på när patienter vaccineras?

– Att veta om patienten äter blodförtunnande eller inte, säger Pernilla Joelsson.

Hur ser årets influensasäsong ut i Finspångs kommun?

– Den har inte börjat ännu. Det har mest varit förkylningar och liknande sjukdomar, än så länge, säger sjuksköterskan Johanna Ingström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa