– Svenskt Tenn står för cirka 25 procent av hela vår omsättning. Det var superviktigt att vi fick ett tvåårsavtal med dem, konstaterar Ulf Rosén, vd på Reijmyre Glasbruk.
Under onsdagen fanns 65 medarbetare från Svenskt Tenn på glasbruket för att få mer kunskap om processen kring handblåst glas.
– Våra säljare måste veta vad de säljer och ursprunget vid kundmöten. Det är först när de vet och kan det som de kan förmedla rätt känsla, förklarar Maria Veerasamy, vd på Svenskt Tenn.
Svenskt Tenn startades 1924 av Estrid Ericson. På Smålandsgatan i Stockholm öppnade hon en liten butik med tillhörande verkstad som till en början endast koncentrerade sig på tennföremål. 1927 flyttade företaget till Strandvägen, där det ligger än idag.
– Utvecklingen har varit enorm. Då förfogade vi över 40-50 kvadratmeter butiksyta, idag handlar det om 1 100 kvadratmeter försäljningsyta.
Ganska snart tyckte Estrid Ericson att det var bra att ta in mer inredningsmaterial i sortimentet än bara tenn. Arkitekten och formgivaren Josef Frank kom till Sverige 1933 och tog kontakt med Estrid. Josef skapade bland annat Hortuskrukan, som tillverkas på Reijmyre Glasbruk än idag. Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers stiftelse.
– Omsorgsfullt och kvalitativt är ord som kännetecknar Estrid Ericson och som vi lever efter än idag. Produkterna som vi säljer ska ha ett bra materialval och de ska vara handgjorda. De flesta av våra saker tillverkas i Sverige, berättar Maria Veerasamy.
Hon är orolig för att produkter som är handgjorda ska kunna leva vidare i Sverige i framtiden.
– Ja, jag känner en väldig oro. Någon sa åt mig att jag är vd på ett företag som sysslar med utrotningshotat hantverk och så känns det ibland. Svenska folket värnar inte riktigt om sitt hantverk som man gör i andra länder. I Italien är man mer stolt och förstår och uppskattar skillnaden mellan en skräddarsydd kostym och en ”vanlig” kostym från en fin affär. I Sverige är vi dåliga på att uppskatta vårt eget hantverk.
Maria Veerasamy känner stor glädje över att glasbruket gick att rädda, när Ulf Rosén och kompani tog över verksamheten hösten 2015.
– Ja, vi kan investera och diskutera med olika ägare hur just de ska få del av vår orderstock. Den dialogen kan vi alltid ha, men vi är ingen hjälporganisation, poängterar hon och fortsätter:
– Vi kan också känna av marknaden tillsammans och komma fram till vad som är hett just nu.
Svenskt Tenn har under senaste femårsperioden ökat sin omsättning från 110 miljoner kronor till 250 miljoner kronor per år. På lönelistan finns cirka 100 medarbetare, varav 55 arbetar heltid. I butiken i Stockholm strömmar 350 000 personer igenom under ett år.
– Det är jättekul att vi kunnat göra den här resan med produkter från Sverige. Min känsla är att glasbruket kommer att lyckas. Ulf Rosén har alla ingredienser som behövs när det gäller passion, engagemang och kunskap, vilket han förmedlar till sin personal, säger Maria Veerasamy