Tuffa beskedet: Går i konkurs – igen

Det är ett tufft besked som Arnfinn Röste, ägare till Reijmyre glasbruk, kommer med dagarna innan julafton.

De mörka molnen tornar återigen upp sig över Reijmyre glasbruk. På fredagen lämnade ägaren Arnfinn Röste in konkursansökan till Norrköpings tingsrätt.

De mörka molnen tornar återigen upp sig över Reijmyre glasbruk. På fredagen lämnade ägaren Arnfinn Röste in konkursansökan till Norrköpings tingsrätt.

Foto: Jeppe Gustafsson

REJMYRE2018-12-21 16:59

På fredagen lämnade Arnfinn Röste in konkursansökan angående Reijmyre glasbruk till Norrköpings tingsrätt. I konkursansökan står att skälet är att sökanden är på obestånd. Norrköpings tingsrätt beslutade vid 15-tiden på fredagen att försätta Reijmyre glasbruk 1810 AB i konkurs.

– Det kommer inte som en överraskning och är självklart tråkigt. Röste varslade personal i tisdags och har haft likviditetsproblem. Kommunen har haft en intensiv dialog med Röste de senaste veckorna och han har önskat få till olika lösningar, men det har helt enkelt inte gått med så kort varsel. Vi måste driva demokratiska processer och det tar tid, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Senast Reijmyre glasbruk försattes i konkurs var augusti 2015. Det var Arnfinn Röste som tillsammans med två kompanjoner köpte glasbruket av konkursboet i oktober 2015. I december 2017 stod Röste själv som ägare efter att han tidigare köpt ut en av delägarna och också köpt ut den andre delägaren som till sist också fick sluta som vd. Ett krav för att genomföra köpet från trion 2015 var att kommunen tog på sig ansvaret för den grovt förorenade marken kring glasbrukets fastighet. Kommunen fortsatte också att äga fastigheten och hyra ut till glasbruket.

– Att kommunen har ansvaret för marken, kan göra det enklare att hitta en ny aktör, förklarar Jeansson.

Kommunen står också med en riktig risig fastighet med renoveringsbehov i mångmiljonklassen.

– Så är det och det är något vi får ta med oss in i en diskussion och vad som händer med verksamheten. Min förhoppning är att det ska finnas någon som vill driva glasbruket vidare, men kanske att kostymen ska vara mindre. Just nu finns det enorma ytor att hantera, säger Ulrika Jeansson.

Till konkursförvaltare har advokat Pernilla Tilly Nors, från advokatfirman Glimstedts, utsetts.

– Det här är väldigt färskt. Jag har precis nyligen fått ärendet. Så fort det går ska jag ta en diskussion med ägaren och med personalen, säger hon.

I den resultat och- balansrapport som bifogas konkursansökan för perioden 1 januari 2018 till 21 december 2018 redovisas en sammanlagd förlust på nästan 4,5 miljoner kronor. Företaget hade vid inlämnandet av konkursansökan elva anställda.

Vi har varit i kontakt med den facklige representanten på glasbruket som hänvisar till Arnfinn Röste och sedan avslutar samtalet. Vi har förgäves sökt Arnfinn Röste för en kommentar.

På glasbrukets hemsida står att läsa att det inte är någon visning eller tillverkning i glashyttan fram tills den 7 januari på grund av trasig glasugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!