Nu har konstnären målat om husväggen

Nu pryder Jonathan Josefssons konstverk delar av Bergska skolan. Det femåriga projektet kunde under måndagseftermiddagen avslutas.

Jonathan Josefsson, konstnär, var fokuserad och arbetade snabbt med sin målning på Bergska skolans husvägg.

Jonathan Josefsson, konstnär, var fokuserad och arbetade snabbt med sin målning på Bergska skolans husvägg.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-22 14:30

Ut ur skolentrén på Bergska skolan i Finspång kommer en klass och kollar på när konstnären Jonathan Josefsson målar på husfasaden två meter upp i luften. Efter ett tag går han ner från sin stege och börjar prata med eleverna och visar sin skiss.

– Jag gör en stor målning som blir ett slags konstverk som verkligen ska bjuda in till entrén. Det är lite för att få färg på skolan och för att den ska lysa upp den, förklarar Jonathan Josefsson. 

Vi har tidigare skrivit om att Jonathan Josefsson fick i uppdrag av Finspångs kommun att göra en målning på Bergska skolan. Det var för omkring fem år sedan som projektet startades upp. Det var när Bergska skolan byggdes om som en procent av byggkostnaden avsattes till en konstnärlig gestaltning. Ett genomförandeavtal skrevs mellan kommunen och konstnären i år på 218 500 kronor, inklusive moms. Ytterligare 20 000 kronor betalades ut till konstnären för skissen han gjorde. 

– Vi hade ett första möte i februari och då fick Jonathan ett skissuppdrag. Sen hade vi en skisspresentation i juni och godkände den. Sen sökte jag bygglov, fick klartecken i somras och i oktober kunde han komma och måla, säger Karolina Bransell, kultursamordnare. 

Målningen har en färggrann bakgrund som går i tonerna rött, orange och gult och har ett tydligt svart mönster ovanpå. När Jonathan Josefsson tog sig an uppdraget fick han fria händer.

– Jag fick den här ytan som de ville ha något på, det skulle vara något färgstarkt. Jag kände verkligen att den här väggen passade att göra en målning på. Den är lagom stor och det är kul att den är två meter upp från marken så att den hänger i luften. 

Utöver konstverket på husfasaden har han även gjort fyra konstnärliga mattor som är uppsatta på en vägg inne i skolan. 

– Jag har försökt jobba med starka färger, en typisk målning för mig med mitt sätt och mina mönster. Jag har även försökt ta in element som funnits här tidigare, som Bergska skolans logga och färger.

Att nu konstverken är på plats på Bergska skolan är Karolina Bransell glad över. 

– Det har varit en väg fram, så det är kul att det nu har gått i lås. Det var uppskattat av de som var här och tittade. Man hörde ungdomarna säga "wow" och "vad häftigt" när de gick förbi. Den här typen av verk passar verkligen i den här miljön. 

Målningen Jonathan Josefsson gör är typisk för hans konstnärliga stil, med mycket färg och mönster.
Målningen Jonathan Josefsson gör är typisk för hans konstnärliga stil, med mycket färg och mönster.
Karta: Bergska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!