Manskören i Hällestad firade tio år

Kristine Svensson ser till att manskören ger sin bästa skönsång. "Fantastiskt att umgås med dessa musikaliska herrar", säger hon.

Kristine Svensson leder skönsången i Hällestads manskör.

Kristine Svensson leder skönsången i Hällestads manskör.

Foto: Eva Johansson Hjort

Hällestad2019-11-18 16:00

Hällestads manskör firade nyligen tioårsjubileum.

– För tio år sedan fick jag frågan om att starta en manskör. Till första träffen kom sju grabbar och andra gången kom 14. Kören var född och idag är vi 21 sångare, berättar körledaren Kristine Svensson, kantor i Finspångs församling.

Att sjunga i kör är inte längre självklart för det manliga släktet, menar hon.

– Tyvärr har det generellt blivit så. Men manskören i Hällestad har aldrig varit större än vad den är nu och snittåldern är förhållandevis låg jämfört med andra manskörer. Det som också är unikt med den här kören är att 16 av de 21 männen spelar instrument.

Kören har under åren medverkat i gudstjänster, musikcaféer, besökt äldreboenden, genomfört allsånger, konserter, körfester och olika körresor till andra kyrkor än den på hemmaplan i Hällestad.

– Det är fantastiskt att få umgås med denna skara av skönsjungande och musikaliska herrar. Det är också roligt att alla vill vara med på alla idéer jag kommit med under de här åren.

Repertoaren har vuxit med tiden.

– Vårt första framträdande var på Kvällssyföreningens auktion med en kul sång om att virka och verka. Repertoaren har utvecklats mycket sedan dess.

I söndags var det ett mer officiellt firande när manskören hade konsert i Hällestads kyrka.

– Det blev en del psalmer och gott och blandat. Männen vandrade först in i kyrkan sjungandes "Vandra med oss för vägen är lång". Det hela avslutades med Elvis Presleys "Can´t help falling in love".

Många i kören spelar också ett instrument. Här sitter Kristine Svensson vid pianot, medan några körmedlemmar spelar dragspel, fiol och gitarr.
Många i kören spelar också ett instrument. Här sitter Kristine Svensson vid pianot, medan några körmedlemmar spelar dragspel, fiol och gitarr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om