Högtryck för bagare i nya lokaler

Det är två bagare med höga mål som satsar i Finspång. "Vi har satsat hårt på att det ska finnas ett bageri här på orten", säger Emil Egnell.

23 januari 2019 20:00

– Att vi har mer yta är en förutsättning för att kunna växa. Nu kan vi helt enkelt producera ännu mer, säger Emil Egnell på Ekens kafé och bageri.

Den lilla trånga lokalen, där främst Emil hållit till tidigare, är utbytt mot betydligt mer generösa utrymmen. Det finns ett särskilt degrum, ett rum för bakning av konditorivaror och en egen del med mjölhantering. Det nya bageriet ligger i bottenvåningen, där Matpalatset huserar utmed Bergslagsvägen i centrum. För många år sedan låg Konsums charkavdelning i just de här lokalerna. Det är Joni Dawoud som äger företaget. Men det är Emil och kollegan Jens Thelander, båda bagare och konditorer, som driver rörelsen som om det vore deras egen.

– När Sonstorps bageri la ner sin verksamhet har vi satsat hårt på att ha kvar ett bageri i Finspång. Det här är en rejäl utökning av lokalerna jämfört med förut, vilket också gör att vårt sortiment blir större. Vi kan möta efterfrågan på ett bättre sätt. Vi riktar in oss på det vi tror är gynnsamt för både oss och kommunen, berättar Emil.

Idéer är det ingen brist på.

– Vi gör mycket på surdeg, vilket är inne just nu. Det finns också mer att utveckla på hälsosidan. Till exempel med olika hälsobars, säger Jens.

Emil jobbade förut på Sonstorps bageri och Jens har arbetat sex år på bageriet i Ica Maxi i Norrköping. Sedan december jobbar han tillsammans med Emil i Finspång.

– Det ska bli spännande att se vad vi kan göra av det här. En del gamla recept från Sonstorps bageri vill vi behålla, men det går också att utveckla befintliga recept och skapa nya, säger han och tar tag i en plåt med massa godsaker på.

Att "bara" luta sig mot kafédelen räcker inte för att vara lönsam.

– Nej, vi måste vara breda och har många företag dit vi kör ut med det som de har beställt. Just nu lägger vi extra krut på att få ut våra produkter till affärer, förklarar Emil.

Det har redan märkts att trycket ökat och Emil och Jens har fullt upp med att hinna leverera det som önskas.

– Så är det. Jag tror vi kan anställa en eller två bagare till i närtid. I alla fall med tanke på hur kurvan ser ut i nuläget. Det känns riktigt bra att vi kan tillverka vårt eget bröd i Finspång och slippa köpa in bröd från andra delar av Sverige, säger Emil och skär vant isär en mängd brödbitar som till sist blir semlor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa