Skabbrävar har varit ett återkommande problem på många olika platser i kommunen de senaste veckorna.

I Lotorp har en räv synts frekvent vid området nära fotbollsplanen.

– Vi är många som har sett den. Räven har ingen päls på delar av kroppen. Djuret ser ut att må jättedåligt och vara väldigt hungrig. Vi är rädda att hundar och andra husdjur ska få skabb, det är jättesmittsamt, berättar Lotorpsbon Eva Persson.

Artikelbild

| Olika platser. Kommunens eftersöksjägare Urban Hertin berättar att skabbrävar varit synliga vid flera olika platser i kommunen.

Hon påpekar att skabbräven syns regelbundet i bostadsområden under dagtid.

– Den har ätit sopor och vi tror att den kan hålla till på en ödetomt. En skabbräv har även varit synlig på andra sidan av Lotorp, vi vet inte om det är samma djur. Det ska tydligen vara jättesvårt att fånga dem, säger Eva Persson.

Eftersöksjägaren Urban Hertin skulle göra en insats under måndagen.

– Vi ska sätta ut en fälla. Skabbrävar går ofta in i grävlingsfällor. Dessa djur lider förskräckligt mycket och behöver avlivas, säger han.

Skabbrävar har synts till på olika ställen på sistone.

– För någon vecka sen avlivade vi en räv vid industriområdet på Skäggebyvägen. Den fångades i en fälla. Skabbrävar observeras då och då vid det området.

Även vid Högbyområdet har det rört sig en skabbräv under hösten.

– Vi fick en del rapporter om denna räv, men sedan försvann den. Förmodligen har den dött. Smittade rävar tappar hår och blir bara svagare och svagare, förr eller senare avlider djuret.

Urban betonar att det är av yttersta vikt att snabbt få tag i de sjuka djuren.

– Det finns risk för att hundar blir smittade. Vi har haft en del fall. Till exempel fick min egen hund rävskabb. Det räcker att hunden rör sig i samma gräs och buskar som räven. Hunden blir ofta intresserad av att gå i samma spår, säger Urban Hertin.

Han påpekar att även lodjur kan bli smittade.

– Jag tror även katter riskerar att få sjukdomen. Människor kan inte drabbas.

De skygga djuren söker sig i takt med att de plågas allt mer, närmare bostadsområden.

– Skabbrävar kan ibland vara svåra att få tag på, men de rör sig till mänskliga boningar när de får svårare att få tag på mat. Det första man ska göra om man ser en skabbräv är att ta kontakt med oss kommunjägare, konstaterar Urban Hertin.