Därför har förhandlingarna strandat

Det råder ett moment 22 i förhandlingarna mellan kommunen och ägaren av Reijmyre glasbruk.

15 oktober 2018 20:00

– Ja, det kan man säga. Ambitionen har varit att försöka sälja fastigheten till glasbrukets ägare. Men det har fastnat i och med att fastigheten är i dåligt skick och är i behov av omfattande reparationer, säger kommundirektör Anders Axelsson.

Läs också:Kommunen sätter press på glasbruket

Eftersom kommunen äger fastigheten, är det kommunen som åker på kostnaden för reparationerna. Bara att laga det dåliga taket handlar enligt Axelsson om storleksordningen fem miljoner kronor. Det är även andra delar av fastigheten som är i mindre bra skick. I värsta fall kan det röra sig om 15-20 miljoner kronor för att renovera glasbruksfastigheten till en mer funktionell fastighet.

– Ska kommunen stå för den notan blir förstås priset på fastigheten betydligt högre än vad det skulle vara idag. Dessutom är risken stor att priset blir för högt i relation till den marknad som finns i Rejmyre. Grundtanken från kommunen är att sälja fastigheten till ägaren och låta ägaren investera i sina lokaler, men där är vi inte ännu, förklarar Axelsson.Läs också: Uppgifter: Glasbrukets vd har slutat

Glasbrukets ägare, Arnfinn Röste, vill förstås inte köpa en fastighet med eftersatt underhåll. Inte ens om han skulle få fastigheten gratis lär han vara intresserad.

– Nej, så är det för att prata klartext. Det är därför det blir ett moment 22. Om jag vore företagare och hyresgäst hade jag förmodligen resonerat på samma sätt och ställt krav på hyresvärden, säger Anders Axelsson och fortsätter:

– Som kommun måste vi dessutom ställa en sådan investering mot andra investeringar vi behöver göra och då är klart att det blir svårt för oss.

Hur bråttom är det att få ordning på taket?

– Det står ju där, men det måste fixas till hyfsat snabbt. Börjar man riva i en gammal fastighet är risken dessutom stor att det dyker upp mer problem, säger en bekymrad Anders Axelsson.

Läs också:Glasbrukets vd:”Janssons uttalanden skadar oss”

Dialogen med glasbrukets ägare har legat lite på is under valrörelsen. Men med en ny politisk ledning (S+C+KD) lär frågan snart vara på agendan igen.

– Frågan är hur verksamheten går för glasbruket? Kommunen kan inte göra en jätteinvestering om det skulle hända något drastiskt med glasbruket som till exempel en konkurs. Samtidigt har jag full förståelse för ägaren. Att ta över byggnaden i det skick som den nu är i, innebär ett stort ekonomiskt åtagande, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Oavsett om kommunen fortsätter äga fastigheten, eller om glasbrukets ägare tar över den i framtiden, så har kommunen miljöansvaret för den kraftigt förorenade marken som omger fastigheten. Enligt länsstyrelsen kan en miljösanering kosta någonstans mellan 50 och 100 miljoner kronor. Av den summan tror länsstyrelsen att kommunen får betala 30 procent.

Fotnot: Arnfinn Röste meddelar via SMS att han inte har någon anledning att uttala sig och hänvisar till Anders Axelsson.

Vad menas med moment 22?

Moment 22, originaltitel Catch-22, är en roman av författaren Joseph Heller från 1961. I dagligt tal har uttrycket Moment 22 blivit till att vara ett cirkelresonemang. Det kommer från boken där uttrycket får sin mest utförliga förklaring. Scenen i fråga handlar om att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.

I dagligt tal används uttrycket oftast om olika former av byråkratiska låsningar eller hinder, till exempel: "För att få ett jobb måste du ha en bostad, men för att få en bostad måste du ha ett jobb."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa