Birgitta firar 50 år med butiken

Birgitta gillar den nära kontakten med kunderna. "Att hjälpa kunderna hitta sin egen stil har varit det roligaste", säger hon.

Birgitta Kindahl driver MH:s damshop som firar 50 år. Birgitta har jobbat i butiken sedan 1975 och ägt den sedan 2002. Det roligaste hon vet är att möta kunderna och ge den personliga servicen.

Birgitta Kindahl driver MH:s damshop som firar 50 år. Birgitta har jobbat i butiken sedan 1975 och ägt den sedan 2002. Det roligaste hon vet är att möta kunderna och ge den personliga servicen.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-14 21:00

Hösten 1969 öppnade Monica Holmqvist MH:s Damshop i Skärblacka. Nu firar butiken 50 år – och den gör det på Coop Viberga i Finspång.

Birgitta Kindahl började jobba i butiken 1975 och tog över som ägare 2002.

– Med tiden blev det sämre i och med att flera butiker lades ned på torget i Skärblacka, så 2013 flyttade MH:s Damshop hit till Finspång. Det var ett bra beslut, som gjorde att omsättningen ökade. Dessutom hade vi redan många kunder från Finspång, berättar hon.

Birgitta kände aldrig någon tvekan över att köpa butiken 2002.

– Nej, jag hade varit barnflicka hos Monica när hennes son var liten, sedan fortsatte jag arbeta i butiken. När hon bestämde sig för att sluta blev det naturligt att jag tog över. Sedan var konjunkturen uppåt då, vilket gjorde att jag vågade satsa.

Men det är ändå ett stort steg att ta, att gå från anställd till egen företagare?

– Ja, visst är det så. Men det föll sig naturligt och jag har aldrig ångrat mig. Det bara blev så, säger Birgitta och blir för en stund känslosam.

Under åren har hon etablerat nära kontakter med sina kunder.

– Många är stamkunder som jag känner vid namn. I snitt har vi 10–15 kunder i butiken varje dag. I Skärblacka handlade nästan alla som kom in i butiken. I Finspång är det fler som bara kommer in för att titta utan att handla.

Vad har varit det roligaste under alla dessa år?

– Att hjälpa kunderna att hitta sin egen stil.

Att satsa på försäljning på internet är inget Birgitta funderat på.

– Nej, varför skulle jag det? Det viktigaste är den personliga servicen. Det tycker både jag och mina kunder. 

Två gånger per år, vår och höst, arrangerar Birgitta och hennes kollega Inger modevisningar i butiken.

– Dessutom åker vi till servicehem och föreningar och visar våra kläder. Jag brukar ha modevisning ena veckan och sedan återkomma och ta beställningar veckan efter. Då packar jag bilen full med kläder. Det är uppskattat, eftersom det är många äldre som inte kan ta sig till butiken.

Något som måste vara unikt är att Birgitta och Inger själva stickar till exempel mössor och vantar, som sedan säljs i MH:s Damshop.

– Vi stickar både här i butiken – när det inte kommer några kunder – och hemma. Att sticka är ett stort intresse vi har och det är omtyckt med hemstickat hos våra kunder, berättar Birgitta och skiner upp när det kommer in en ny kund i butiken.

Helt tydligt är att de känner varandra sedan tidigare. 

Stickade mössor som Birgitta och hennes kollega Inger har skapat och som också säljs i butiken.
Stickade mössor som Birgitta och hennes kollega Inger har skapat och som också säljs i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!