Mellan 2018-2023 arbetade mannen som lärare på fyra skolor i tre kommuner på olika platser i Sverige. Den nu varnade läraren har upprepade gånger gjort sig skyldig till övertramp, likt det som har skett på en grundskola i Finspång.
I oktober 2023 kom det anonyma uppgifter till Skolinspektionen om hur läraren betedde sig på skolan i Finspång. Bland annat ska läraren ha dragit ut en elev genom att ta tag i hans fötter och släpat ut honom från klassrummet. Detta efter att eleven vägrat lämna klassrummet, där han stört lektionen.
Elever på skolan tyckte att läraren var för närgången och pratade för mycket "snusk" på lektionerna. "Jag blir sugen på dig", är en kommentar han ska ha fällt till en elev.
Den 14 december 2023 fick läraren en skriftlig varning från skolan om att han brustit mot sina skyldigheter i anställningsavtalet. Varningen handlade om fysisk närhet till en elev och kommentarer om kläder och annat som ansågs trakasserande. Han anses också ha brustit i omdöme när han visade videoklipp på lektionstid i klassrummet, i videon syntes en kvinna med bar överkropp. Det förekom också blod och våld i klippet.
Läraren ifrågasätter och förnekar i princip allting som talar emot honom sedan 2018.
– Vi stängde av läraren från hans arbete och i maj 2024 fick han sluta sin tjänst hos oss, berättar rektorn på grundskolan i Finspång.
Vi frågar rektorn om de inte tar referenser när en lärare är aktuell för anställning.
– Jo, det gör vi. Men den här gången fick vi ingen information om vad som hänt på de andra skolorna, säger rektorn.
Kan ni göra på något annat sätt i rekryteringsprocessen för att undvika att något liknande ska hända igen?
– Det är jättesvårt, vi måste tro på att de referenser vi får in är trovärdiga och riktiga, säger rektorn.
Skolinspektionen lämnade ärendet vidare till Lärarnas ansvarsnämnd som tagit beslut att varna läraren.
– Vi utreder och tar beslut på det yrkande som Skolinspektionen kommer med till oss, säger Eva Frånlund Althin, ordförande i Lärarnas ansvarsnämnd.
I utredningen finns många exempel på tveksamt beteende från läraren.
2018 arbetade den aktuella läraren på en skola i Mellansverige. Bland annat ska han ha sagt följande till en muslimsk flicka på skolan: "Nej, jag är för tjock, det är du som behöver äta kakor. En riktig muslimsk kvinna ska vara tjock och föda tolv barn". Läraren valde själv att sluta sitt vikariat på den skolan.
2019-2020 jobbade läraren på en skola i norra Sverige. En händelse på skolan i februari 2020, där tumult uppstod mellan läraren och en elev slutade med polisanmälan och åtal mot läraren. Samma månad avskedades läraren med motiveringen: "Händelsen med eleven innefattade omotiverat våld från lärarens sida, vilket är helt oacceptabelt".
Läraren ska också ha uppträtt olämpligt genom att kommentera utseende och klädsel på kvinnliga elever och kommit med sexuella anspelningar. Läraren ställde intima frågor till elever och ska vid ett tillfälle ha krupit efter en elev på alla fyra och morrat efter henne.
Läraren fick efter avskedet en ny anställning på en skola i Mellansverige. Det gick inte lång tid innan han återigen hamnade i bråk med en elev. I maj 2021 tog han ett så kallat polisgrepp på en elev som stört ordningen. Skolledningen kom fram till att läraren använt sig av mer våld än vad situationen krävde och stängde av honom från undervisning. En arbetsrättslig utredning startade och i maj 2021 avskedades läraren igen. Under utredningen kom det fram att läraren många gånger pratat med elever om sex och egna sexuella upplevelser.
Vad krävs för att en lärare ska förlora sin lärarlegitimation?
– Skolinspektionen har inte yrkat på något annat en varning i det här fallet. Hade Skolinspektionen yrkat på återkallelse av lärarlegitimationen då hade vi utrett det och tagit ställning till det, förklarar Eva Frånlund Althin.
Händer det att ni tar ett annat beslut än det som Skolinspektionen har yrkat?
– Det har hänt att vi har återremitterat ett ärende till Skolinspektionen. Då tar Skolinspektionen ställning till om det ska ställas ett nytt yrkande till Lärarnas ansvarsnämnd, eller om det ursprungliga yrkandet ska vara kvar, säger Eva Frånlund Althin.
Vi har utan framgång sökt den nu varnade läraren för en kommentar.