Vad är det som skummar i sjöarna?

Vad är det för skumt som ligger på ytan i åar och sjöar i Finspång? "Det blir som en visp i vattnet", säger Moa Ylvén, från företaget Gränges.

I Finspångsån var det på torsdagen rejält med skum på vattenytan.

I Finspångsån var det på torsdagen rejält med skum på vattenytan.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-07-25 19:00

Nyheten i korthet

  • Mysteriskt skum har upptäckts på ytan av åar och sjöar i Finspång, miljöenheten på kommunen är osäker på vad det kan vara.
  • Moa Ylvén från företaget Gränges förklarar att skummet kan uppstå när dammen är helt öppen och alla tre kraftverken i Bönnern är i drift samtidigt.
  • Professor Eva Bergman vid Karlstad universitet menar att skummet kan vara ofarliga nedbrytningsprodukter från döda växter och djur, men kan inte bekräfta detta utan att själv ha sett skummet.

I Finspångsån i centrala Finspång är det gott om det mystiska skummet. Vidare ut i Skuten finns också en del skum på ytan. Den stora frågan är förstås vad det är för något?

– Jag har pratat med miljöenheten på kommunen och de vet inte vad det kan vara. Generellt kan det bli som skum i vattnet när det är höga vattenflöden och det har det varit hela året, säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare Finspångs kommun.

undefined
"Generellt kan det bli som skum i vattnet när det är höga vattenflöden och det har det varit hela året", säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare Finspångs kommun.

Enligt Moa Ylvén, EHS-manager (står för enviroment, health och safety), på företaget Gränges som den damm som reglerar flödet till Finspångsån går igenom, har det skum som nu är aktuellt ibland även uppstått tidigare år.

– Ja, det blir skum när dammen är öppen för fullt i kombination med att alla tre kraftverken i Bönnern är i drift samtidigt. Enkelt förklarat blir det som en visp i vattnet, säger hon.

Vattennivåerna är också historiskt höga.

– När skummet kom första gången så kontrollerade vi vad det var och tog prover. Det handlar inte om något utsläpp eller liknande. Men vi undrade förstås också vad det var för något, säger Moa Ylvén.

undefined
"Det blir skum när dammen är öppen för fullt i kombination med att alla tre kraftverken i Bönnern är i drift samtidigt. Enkelt förklarat blir det som en visp i vattnet", säger Moa Ylvén, EHS-manager Gränges.

Eva Bergman är professor i akvatisk ekologi vid Karlstad universitet. Hon kan inte svara bergsäkert vad det rör sig om utan att ha sett hur det ser ut med egna ögon.

– På det viset du beskriver skummet och som det brukar vara, så är det helt ofarligt, säger Eva Bergman och fortsätter: 

– Det handlar förmodligen om naturliga nedbrytningsprodukter från döda växter och djur. En vanlig källa till det lösta organiska materialet är helt enkelt att de växter och djur som lever i vattnet dör och sedan bryts ner. En annan källa kan vara det omgivande landskapet, det vill säga nedbrytningsprodukter från döda växter och djur i markerna som omger sjön eller vattendraget.

Eva Bergman förklarar att de lösta organiska kolföreningarna har sådana kemiska egenskaper att de minskar vattnets ytspänning. Detta gör att luft lättare kan blandas med vatten, vilket bidrar till en ökad skumbildning, vid olika typer av turbulens i vattnet. Det skummet är oftast gul- eller brunaktigt. 

undefined
Även i sjön Skuten, som hänger ihop med Finspångsån, har det bildats skum på vattenytan.

Skummet på vattendragen i Finspång har en vit färg på en del ställen och är mer brunaktig på andra ställen. 

– Ibland kan skum bero på utsläpp av tensider som är ytspänningssänkande och finns i rengöringsmedel. Sådant skum är ofta vitt till skillnad från skum som beror på lösta organiska föreningar, som ofta är gul- eller brunaktigt i färgen, säger Eva Bergman. 

Karta: Finspångsån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!