Ekonomiprognosen var en punkt på kommunstyrelsen i onsdags.
Minus 57 miljoner kronor. Det var den kärva prognosen för Finspångs kommuns ekonomi i våras. Den styrande politiska majoriteten (S+C+L) gick då vidare med ett tuffare anställningsstopp och att spara mer i kommunala verksamheter.
Under maj förbättrades resultatet till minus 43.
Nu har prognosen förbättras med tolv miljoner till.
– Antalet hemtjänsttimmar har minskat, det gör skillnad, säger socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund (S).
Kön till demensplatser och särskilt boende är reducerad.
– Vi riskerar inte några viten från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för att väntan till en vårdplats blir för lång, utvecklar hon.
Miljö- och samhällsbyggnadsråd Hugo Andersson (C) förklarar att arbetet med ekonomin – som pågått i ett år – ger synliga effekter.
– Bara för att det fattas politiska beslut i ett sammanträdesrum så sparas inga pengar. Det tar tid innan alla förstår allvaret i att vi måste gneta innan vi ser resultat på sista raden. Det vi inte kan påverka är skatteprognoser och pensionsskulden.
Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) är kritisk. Han anser att arbetet med underskottet går för sakta.
– Ska kommunen klara av lån och kommande investeringar behöver det hämtas in ytterligare 20-30 miljoner kronor – utöver de 60 miljoner som är underskottet för hela kommunen – för att nå två procents-målet och få ett överskott i den kommunala ekonomin.
Han oroas för utvecklingen inom sektor utbildning och sektor social omsorg som dras med för stora kostnader.
– Jag tycker inte att ansvariga politiker har tagit underskottet på tillräckligt stort allvar. Åtgärderna är inte tillräckligt skarpa.
Majoriteten hänvisar till att arbetet tar tid?
– Under 2020 och 2024 har underskottet pendlat mellan 20 och 60 miljoner. Den dåliga ekonomin har varit känd i åtta år vilket ekonomiavdelningen påpekat och varnat för.
Hävdar ni fortfarande att det krävs ett stålbad?
– Ja, antalet anställda måste minskas brett över hela verksamheten och det som inte är lagstadgat bör ses över. Många nyanställningar har skett tack vare statsbidrag och tillfälliga ersättningar. Det håller inte i längden, säger Inge Jacobsson.
Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) medger att det är långt till en ekonomi i balans men att stora beslut har fattats.
– Det tar dock tid innan vi ser full effekt!