Tillbaka efter sex år - "Hoppas många tar chansen"

Det var sex år sedan förra gången. Nu arrangeras det återigen drop-in-dop i Finspång. "Hoppas många tar chansen", säger prästen Margareta Ridderborger.

Så här såg det ut när prästen Margareta Ridderborger ansvarade för drop-in-dopet 2015 och sjuårige Didrik var ett av barnen som döptes.

Så här såg det ut när prästen Margareta Ridderborger ansvarade för drop-in-dopet 2015 och sjuårige Didrik var ett av barnen som döptes.

Foto: Börje Gavér

Finspång2021-03-19 08:30

2015 var senaste gången som Finspångs församling anordnade drop-in-dop i kommunen. Den 15 maj genomförs ett nytt arrangemang i Sankta Maria kyrka eller i prästgårdens trädgård.

– Vi har haft en god dopfrekvens, men på grund av pandemin var det många som valde att flytta fram sina dop under förra året. Det är väldigt enkelt med drop-in-dop, det går bra att komma som du är och allt är ordnat på plats, påpekar Margareta Ridderborger.

Vid 2015 års arrangemang var det alltifrån ettåringar till 76-åringar som tog chansen att döpa sig.

– Man kan aldrig vara för gammal för att döpa sig, betonar Margareta.

Tror ni att intresset är stort efter det senaste coronaåret?

– Vi hoppas det. Det här är en möjlighet, dop är en glädjefest. Alla får möjlighet att välja om de vill att dopet ska vara i Sankta Maria kyrka eller ute i prästgårdens trädgård.

Från och med 1 februari öppnade kyrkan återigen upp möjligheten till dop och vigslar. Maxantal som får närvara i kyrkan förutom tjänstgörande personal är i nuläget åtta personer, inklusive dopfamilj eller vigselpar.

– Det har börjat komma in bokningar igen. Man har blivit mer uppfinningsrika i dessa tider. I november höll jag i ett dop där familjen använde sig av Zoom, så att många kunde delta, berättar Margareta Ridderborger.

Hon och Charlotte Farholt är präster vid drop-in-dopen och har till sin hjälp två musiker, två vaktmästare och en kyrkoskrivare.

– Vi kommer följa nationella råd och rekommendationer gällande covid-19. Just nu är antalet personer åtta, förutom tjänstgörande personal. Drop-in-dopet kostar ingenting och det behövs ingen anmälan i förväg.

Tidigare har Finspångs församling även anordnat drop-in-vigslar.

– Men det är inget som vi har inplanerat. Men vi har många vigslar inbokade i år. En del har flyttats från förra året, medan vissa som vill ha ett stort bröllop väljer att flytta fram det till nästa år, säger Margareta.

Begravningar i kommunen får genomföras med maximalt tjugo personer i Risinge kyrka, Hällestad kyrka och Skedevi kyrka, då är inte personalen inräknad.

– Under förra året såg vi en ökning av begravningar, i samband med coronapandemin, fram till slutet av juli. Men från och med i höstas har vi inte haft några extratider vad gäller begravningar, konstaterar Margareta Ridderborger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!