Sopsyndare vägrar sortera rätt

En pulka, fönsterglas, frigolit, var ska allting vara? På återvinngscentralen Sjömansäng händer det ofta att folk slänger saker på fel plats.

På återvinningscentralen i Finspång har allt avfall sin plats i systemet.

På återvinningscentralen i Finspång har allt avfall sin plats i systemet.

Foto:

Finspång2007-08-11 04:00
- Många ser fortfarande det här som en soptipp där de kan slänga allt på samma ställe, säger Per-Olov Bygghammar som arbetar på återvinningscentralen.
Containrar i långa rader och ovanför dem skyltar med texten wellpapp, brännbart, elektronik, kompost, deponi. På återvinningscentralen i Finspång har allt avfall sin plats i systemet. Så mycket som möjligt ska återvinnas.
Men så har de inte alltid varit. Ulf Axelsson som är avdelningschef för renhållningen på kommunens tekniska verk, berättar att 1962 grävde man en grop i skogen intill, i gropen la man allt slags avfall, sen fyllde man på med jord.
- Skulle vi fortsatt göra så, skulle vi i dag haft ett berg så stort att det täckte halva centrum, förklarar han.

Sorterar fel
Men än idag grävs en del av avfallet ner.
- Det vi inte klarar av att återvinna hamnar på deponin, säger Ulf Axelsson och ger fönsterglas, cementklumpar och isolering som exempel.
Men det händer ofta att de svarta sopsäckarna som ska till deponin innehåller saker som inte ska vara där.
- Igår hittade jag två säckar fulla med målarfärg och elektronikprylar, säger Fredrik Gustavsson som arbetar på återvinningscentralen
Han tycker att folk alldeles för ofta slänger fel.
- De lägger saker på fel plats fastän det finns skyltar och bryr sig inte när man säger åt dem, berättar han.

De flesta gör rätt
Kollegan Per-Olov Bygghammar vill ge en mer nyanserad bild.
Han håller med om att det finns dem som verkar direkt ointresserade av sortering men vill ändå framhålla att de flesta är duktiga, att de sorterar rätt eller åtminstone försöker göra det.
Frigolit och mjukplast i containern för wellpapp är ett vanligt misstag som han i första hand tror beror på okunskap.
- Frigolit och mjukplast ska slängas i brännbart, i wellpapp ska det bara vara wellpapp, förklarar han.
Återvinningen av bland annat hårdplastförpackningar, tomglas och mjölkkartonger, sköts av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som indirekt finansieras av konsumenterna varje gång de köper en sådan vara. Men Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har ingen skyldighet att återvinna andra former av till exempel glas eller hårdplast. Det är därför som exempelvis fönsterglas måste grävas ner.
- En gång var det några som ville lägga en pulka i hårdplast men den har Förpacknings- och Tidningsinsamlingen inget intresse av, den ska ligga i containern för brännbart, berättar Ulf Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om