Skolan kör igång igen - trots allvarliga läget

Förra året bröts den 70-åriga traditionen, men i år arrangeras det återigen simskola i Annsjön vid Ljusfallshammar.

Det anordnas återigen simskola i Annsjön vid Ljusfallshammar efter uppehåll förra året.

Det anordnas återigen simskola i Annsjön vid Ljusfallshammar efter uppehåll förra året.

Foto: Anna Avdiakova

Finspång2021-04-22 11:00

Förra året fick simskolan i Annsjön ställas in på grund av coronasituationen.

– Den hade varit en tradition i över 70 år. Jag var själv med som barn, jag är över 80 år nu. Det känns bra att det blir simskola i sommar igen, säger Ulla Svensson i arrangerande Ljusfallshammars SK.

Varför väljer ni att arrangera i år - coronaläget är fortsatt allvarligt?

– Situationen med smittan kändes mer farlig förra året. Vi delar upp grupperna i förväg, tio barn i varje grupp och kommer inte att ha någon simskoleavslutning, betonar Ulla Svensson.

Simskolorna i Annsjön och Dammen i Grytgöl, kommer att anordnas vecka 27 och 28. Vid Dammen arrangerades det simskola under en vecka förra sommaren.

– Det brukar vara runt 35 barn i Ljusfallshammar och runt 26-27 barn i Grytgöl, i åldrarna fem till tolv år som deltar. Det ringer personer från Örebro som vill delta i simskolan.

Är det viktigt att simskolorna kan bedrivas?

– Ja, det rapporteras om att det är allt fler barn som inte kan simma i Sverige. Det är svårt att få tag på simlärare, men det är viktigt att simskolorna kommer igång runt om i landet, understryker Ulla Svensson.

Hällestads MHF arrangerar simskola vid Småängen i sjön Lien under vecka 30 och 31.

– Vi samarbetar med Medley i Finspång. Det är alltid svårt att få tag i simlärare, berättar Gösta Johansson i Hällestads MHF.

Det anordnades simskola vid Småängsbadet även förra året.

– Det var 75 barn som deltog, det brukar alltid vara över 50 barn, mestadels från Sonstorp, Hällestad, Borggård och Tjällmo.

Gösta påpekar att det tas hänsyn till coronaläget.

– Vi delar in barnen i tre eller fyra grupper, med tio barn i varje grupp. Det är stora ytor att röra sig på vid Småängen och vi har utökat tiden mellan varje simgrupp, för att färre personer ska röra sig i området, betonar Gösta Johansson.

Han lyfter fram betydelsen av att barn håller sig aktiva.

– Det är jätteviktigt att barn får lära sig simma. Inte bara i en simhall, utan även i en sjö, där de inte ser botten.

Han deltog själv vid simskolor som barn och har fört traditionen vidare till barn och barnbarn.

– Jag gick själv i simskola för över 60 år sedan. Jag engagerade mig i simskoleverksamhet för många år sedan när mina barn växte upp. Nu har jag barnbarn som jag tycker ska lära sig att simma och som deltar vid sommarens simskola i Lien, konstaterar Gösta Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!