Finspång sladdar på skolrankningen – sämst i länet

Lärarbehörigheten sjunker och går tvärtemot utvecklingen i landet. Enligt Sveriges Lärare är läget allvarligt. Utbildningschefen Eva Svensson förklarar att det är svårt att rekrytera lärare till mindre skolor. "Finspång behöver bli en attraktivare skolkommun."

Lärarbehörigheten sjunker i Finspång och utvecklingen oroar Sveriges Lärare. Facket bedömer läget som allvarligt.

Lärarbehörigheten sjunker i Finspång och utvecklingen oroar Sveriges Lärare. Facket bedömer läget som allvarligt.

Foto: Tim Aro/SVD/TT

Finspång2024-06-18 15:00
undefined
Eva Svensson, utbildningschef, förklarar att det är svårt att rekrytera lärare till mindre skolor i Finspång.

Sajten Lärarkollen uppger att lärarbehörigheten i landet i snitt ligger på 71,5 procent. Finspång nådde 59 procent, lägst i länet enligt Skolverket. Bäst i länet och i landet var Vadstena på 90 procent. Av 58 lärare hade 47 lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Av 164 heltidstjänster i grundskolan i Finspångs kommun – totalt 207 lärare – var det 97 som hade lärarlegitimation samt behörighet i minst ett ämne. Resultatet rankar Finspång på 254:e plats bland landets 290 kommuner.

undefined
Lärarbehörigheten sjunker i Finspång och utvecklingen oroar Sveriges Lärare. Facket bedömer läget som allvarligt.

– Statistiken för landsbygdsskolor som F6-skolorna Björke och Brenäs blir speciell där elevgrupperna är så små. Det är få lärare till kanske två elever i en årskurs och då ska läraren ha behörighet i 16-17 ämnen. Dagens utbildning ser också annorlunda ut.

Andra skolor med lägre behörighetsgrad är Grosvadsskolan, Hällestad skola, Storängsskolan, Grytgöls skola, Rejmyre skola och Ljusfalls friskola. Graden av behörighet pendlar här från 57,7 procent till 16,8 procent. Högst behörighetsgrad i Finspång: Svälthagsskolan (90,7).

– Statistiken gör att jag måste sätta mig in mer i siffrorna. Jag tycker inte alltid att de stämmer. Har vi gjort rätt när resultaten skrivs in? För mig är det viktigt att ha en lärarbehörighet vi kan stå upp för. Samtidigt måste vi jobba på att bli en attraktiv skolkommun som man som lärare vill jobba i. Nu renoverar vi skolorna i Hällestad och Lotorp, vilket skulle ha gjorts tidigare, säger Eva Svensson.

undefined
Andreas Söderman, rektor i Lotorp, Björke och Högalidsskolan i Finspång: "Svårast att hitta är musik- och slöjdlärare".

Andreas Söderman är rektor för skolorna i Lotorp, Björke och Högalidsskolan i Finspång.

– Jag upplever att det är ganska lätt att få tag i behöriga lärare.  På två utlysta lärartjänster har vi fått 45 sökande, hälften behöriga. På Björke har vi lärarbehörighet i F-3, men inte i 4-6. Svårast att hitta är musik- och slöjdlärare. I år har vi slöjd på Grosvadsskolan. Slöjdläraren delas mellan Rejmyre, Lotorp och Högalid. 

Hur viktig är behörigheten?

– Viktig. Det är ett kvitto att man klarat utbildningen. Som grund är det bra. Men praktisk erfarenhet tillkommer. Det är svårt att bli fullärd som lärare. Samhället förändras och som lärare kan du mötas av situationer som vi inte hade för tio år sedan. Jag tänker i första hand på mobiltelefoner, sociala medier och AI. I dag förekommer det att lärare blir filmade i ett klassrum. Hur hanterar vi det?

undefined
På Björke skola (F8) i Igelfors utanför Finspång går ett 30-tal elever. Här är lärarbehörigheten blott 1,5 procent.
Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!