Genom att hålla igen på gräsklippningen sparar kommunen cirka 200 000 kronor och åtskilliga maskin- och arbetstimmar på åtgärden. Miljön påverkas positivt av att utsläppen från den maskinella utrustningen minskar samtidigt som utgifterna för bränsle reduceras, resonerar kommunen.
– Mindre bränsle är bra för miljön och färre maskintimmar sparar pengar i tider när ekonomin spelar in, säger Fredric Månsson.
I sommar ska kommunen testa att klippa gräset en till två gånger. Det blir antagligen i slutet av juni och i augusti.
– Många grönytor i Vibjörnsparken och Bruksparken kommer att klippas som tidigare år. Men i flera bostadsområden får höggräset växa ganska fritt. Längs gång- och cykelvägar klipps en kant på cirka två meter. Så gör vi även mot många villatomter, fortsätter han.
Fredric Månsson berättar att den biologiska mångfalden gynnas. Allmänheten kan förhoppningsvis njuta av fler blommande växter. Hittills har få kritiska röster hörts av men enligt projektledaren är kommunen och Finspångs Tekniska lyhörda för synpunkter och dialog.
– Personligen har jag svårt att se det obehagliga i det här men antalet småkryp och fästingar kanske ökar. En och annan tycker säkert att det ser ovårdat ut att gräset tillåts växa och det blir mer sly och tisslar, men än så länge har jag inte hört några negativa kommentarer.
Längre fram är det planerat att satsningen ska studeras mer i detalj. För- och nackdelar ska vägas samman och diskuteras.
– Bra argument från allmänheten ska man alltid lyssna på när nya grepp utvärderas och det gör vi, säger Fredric Månsson.
Bo Tufvesson är ordförande i Naturskyddsföreningens lokalavdelning i Finspång- Han gillar sommarens upplägg.
– Den biologiska mångfalden gynnas och det är bra. Satsningen är positiv. En välansad gräsyta är egentligen ganska steril Finspångsborna kommer att få se många nya ängsväxter och fjärilar i sommar om marken är mager på näringsämnen.
Han gissar att satsningen blir kvar i kommunen en tid framåt.
– Det bästa vore att dela upp områdena man klipper på. Klipp längs gångstigar men lämna kvar gräset mot skogskanten. Hemma hos oss måste jag säga att det är berikande att titta på blåklockor, prästkragar och ängskovall. Här trivs också backsippa där vi inte klipper.