Ronja tävlar i rallylydnad "Det bästa är glädjen och samspelet"

Ronja Rosenquist satsning på hundsporten innebär tre träningar i veckan och över 20 tävlingar förra året. "Det är så härligt med all positivitet och att man får ha kul med hunden", säger hon.

"Att få med båda hundarna till SM känns som ett kvitto på att inte bara hunden är duktig utan att även jag gör något rätt som tränare", säger Ronja Rosenquist.

"Att få med båda hundarna till SM känns som ett kvitto på att inte bara hunden är duktig utan att även jag gör något rätt som tränare", säger Ronja Rosenquist.

Foto: Samuel Sääf

Finspång2024-07-05 04:55

Nyheten i korthet

  • Ronja Rosenquist, 28, är en engagerad hundägare som tävlar i rallylydnad, en hundsport som kräver samspel mellan hund och ägare.
  • Trots att hennes hundraser, Viszlan och Faraohunden, är ovanliga i rallylydnad på grund av deras naturliga jaktsinne, har Ronja lyckats kvala in till SM i Hudiksvall med båda hundarna.
  • Ronja tränar tre gånger i veckan och tävlade över 20 gånger förra året, hennes mål är att knipa en finalplats i SM, men också att njuta av upplevelsen.

Hund, hund, och hund. Det var drömmarna som Ronja Rosenquist, 28, hade redan som liten, men med en mamma som var pälsallergiker var det aldrig möjligt. Därför skaffade Ronja hund direkt när hon flyttade hemifrån. Redan då fanns viljan att syssla med hundsport, men som ny hundägare begår man lätt misstag under hundens uppfostran och den första hundens olydighet ledde till att Ronja inte vågade ta sig till Brukshundsklubben. 

– Hon var väldigt olydig och skällde mycket. Det kändes pinsamt att dyka upp med en sådan hund, säger hon.

undefined
"Kontakten mellan dig och hunden är väldigt viktig, Det gäller att skapa en fin relation," säger Ronja Rosenquist.

Men det triggade ändå i gång något hos henne, ett driv att utvecklas som hundägare. I stället för att känna sig nedslagen valde hon med nästa hund att lära sig av alla misstag hon tidigare gjort och se till att satsa på hundsporten. Med hjälp av vänner upptäckte hon rallylydnad, en gren där man tillsammans går en bana och vid skyltar utför vissa moment.

– Man kan se det som att jag är kartläsaren som berättar hur hunden ska köra banan, säger hon.

Efter bara en månad var hon med i sin första tävling. Trots ett resultat på 13 av möjliga 100 poäng tycker Ronja att det var rätt beslut.

– Det var skönt att bara kasta sig ut i det okända, och våga testa. Det var först då jag fick ett slutmål, jag lärde mig hur det ska se ut när man gör allting rätt, och fick ett kvitto på vad vi behövde jobba på, säger hon. 

undefined
Hunden Zäta som är av rasen ungersk vizsla.

I dag har Ronja två hundar, viszlan Zäta och faraohunden Tyra. Båda raserna är ovanliga inom rallylydnad på grund av deras naturliga jaktsinne och ett mindre behov av att vara människan till lags. Något som inte hindrat Ronja från att byta gren. 

– Jag gillar utmaningen med ovanliga raser och nästan varje gång jag är i väg och tävlar är det någon som kommer fram och ger komplimanger, säger hon och tillägger:

– Jag har lagt ner så mycket tid och så mycket träning på att ta hundarna dit de är. Så dessa komplimanger från människor man inte känner, det blir en morot, det blir värt det.

undefined
"Hunden ska inte känna sig tvingad, man ska göra det för att det är kul och att man gör det som ett team tillsammans", säger Ronja Rosenquist.

Zäta och Tyra har under årets tävlingar kvalat in sig bland de hundra bästa i Sverige vilket innebär platser på SM i Hudiksvall som går i början av juli. Målet är att göra sitt bästa och försöka knipa en finalplats, det vill säga topp 30, men också att njuta av upplevelsen.

– Jag ska vara som en tvättsvamp och bara suga åt mig hela upplevelsen, alla hundar, människor och den goda stämningen, säger Ronja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!