Förslaget från sektor utbildning att stoppa intaget av elever till Bergska gymnasiet i höst rör upp känslorna. I tisdags fick elever, lärare och allmänhet möjlighet att frågor till den politiska majoritetens (S + C + L) representanter. Skälet till att stoppa elevintaget är dels den kommunala gymnasieskolans dåliga ekonomi, dels ett svagt söktryck på programmen.
Läraren Peter Edvinsson kallar förslaget korkat.
– Jag tror inte att kommunen har gjort någon konsekvensanalys. Det finns en stor risk för utflyttning från kommunen om barnen inte kan gå gymnasiet här. Det finns också en risk för att det påverkar inflyttningen. Och vad kostar det kommunen att ha elever som inte går klart gymnasiet på aktivitetsstöd?.
Initiativtagaren till mötet, Charlotte Örn Melchert, anser att en kommun av Finspångs storlek ska ha en kommunal gymnasieskola.
– På Bergska ser man individen!
Hon lider med ungdomar som bor på landsbygden och eventuellt måste pendla till Norrköping framöver.
– Vi pratar om kanske fem timmar per dag på en buss. Det går ju inte.
Några elever är oroliga över lärarsituationen på skolan. De tror att det blir svårare att få kompetenta lärare till skolan i framtiden.
– Vem kommer undervisa oss? Det känns inte som om att vi har fått svar på våra frågor. Vår oro har inte dämpats. Vad händer med utbildningen? undrar Stella Holmberg som tillsammans med Hilma Ewertsson ställde frågor till de styrande politikerna.
Bergska gymnasiet dras med ett underskott på 21,5 miljoner kronor och anses betydligt mer kostnadsdrivande än skolorna i Norrköping.
– Får vi för små elevgrupper har vi svårt att erbjuda ett tillräckligt rimligt utbud av olika program, förklarar utbildningsrådet Mikael Wallin (L) från utomhusscenen utanför kommunhuset.
Kommunstyrelsens ordförande, Mats Annerfeldt (S), påpekar att utvecklingen inte är hållbar.
– Det här har pågått länge. Vi vet om att det är 16, 7 miljoner kronor dyrare att köra programmen i egen regi än att erbjuda det någon annanstans. Då pratar vi också om en skattehöjning på 50 öre. Det ger perspektiv på situationen, säger han.
Kristin Andersson (KD) fick applåder av publiken:
– Vi måste försöka hitta en lösning för Bergska innan det fattas ett politiskt beslut.