Risinge Hembygdsförening sköter om ett antal byggnader. Klippestorpsgården utmed Norrköpingsvägen intill Vibjörnsparken är en av dem. Den lär ha byggts 1820 – men flyttades från Skärvinge, Risinge – och återuppfördes på den nuvarande platsen 1963. Den mindre loftboden hämtades från Åsunda, Mogård, 1965. Boden tros ha anor från slutet av 1700-talet, enligt Risinge byggnadsinventering.
– Om inte taket är fräscht blir det ofta skador på hela stommen. Det var nödvändigt att göra jobbet. Men arbetet blev något dyrare än vi först trodde på grund av det speciella teglet. Kostnaden delas mellan föreningen och pengar från stiftelser, utvecklar Lars Cederulf.
Risinge Hembygdsförening har nu även skrivit ett tre års-avtal med arrendatorn Angela Helgesson som driver caféet på sommaren.
– Angela sitter säkert, får ett längre avtal och kan satsa mer offensivt på sin verksamhet. Samtidigt kommer vi från hembygdsföreningen att använda Klippestorpsgården mer än tidigare med utgångspunkt på vår marknadsföring. Det är få som vet om att vi äger gården.
Har säkerheten höjts efter alla inbrotten genom åren?
– Det är bara larm som gäller. Många tjuvar tycks fortfarande tro att det finns pengar i kassaskrin och kassaskåp. Dagens samhälle är så pass kontantfritt att det inte längre existerar några större summor. Du kan aldrig bli rik på att göra inbrott i ett café, men i besvikelsen över att inte hitta någonting att stjäla blir det kanske naturligt att istället jävlas genom att sabotera och förstöra, säger han.
Angela Helgesson ser fram mot den planerade premiären måndagen den 15 april. Hon hoppas på vårvärme och solsken.
– Allt hänger på vädret. Det är mycket att förbereda innan vi kan öppna caféet för säsongen. Men huset blev jättefint, förklarar hon.
Karin och Jan-Erik Fors, styrelseledamot och intendent respektive "allt i allo" i föreningen, svänger förbi för att titta på det nya taket.
– Arbetet var nödvändigt och har engagerat både snickare och plåtslagare. Tak är alltid viktigast, betonar Karin.
Närmast ska de fyra flaggstängerna utanför fastigheten tas ned. En ska renoveras och så småningom sättas upp igen.
– Vi har dessutom röjt på vinden ifall det skulle krävas mer arbete med taket. Utomhus ska det också göras i ordning, kontrar Jan-Erik.