"Otydlighet i hur lagen ska tolkas"

Ärendet bygglov för slakteri i Berg är en komplicerad historia, hävdar Mats Annerfeldt (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Middagslur. Det är skönt att gå och lägga sig en stund efter maten, det tycker även en gris.

Middagslur. Det är skönt att gå och lägga sig en stund efter maten, det tycker även en gris.

Foto: .Börje Gavér

FINSPÅNG2016-09-12 07:00

– Bara det faktum att länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen dömer olika i fallet visar på att det finns en otydlighet i hur lagen ska tolkas. Det är just denna otydlighet som vi vill bringa klarhet i igenom att driva fallet vidare genom en rättsprocess. För oss i nämnden är det viktigt att kunna fatta rätt beslut och ge korrekta rekommendationer till kommuninvånare och näringsidkare, säger han.

Mats Annerfeldt lyfter fram att det genom tydlighet och klara direktiv ska det vara lätt att göra rätt från början så att man inte ska behöva betala sanktionsavgift utan bara vanliga avgiften för bygglov. I det här aktuella fallet skulle det kosta cirka 8 500 kronor och där sökanden dessutom vet att det inte kommer några obehagliga överraskningar efteråt.

– Jag vill också understryka att vi som myndighetsutövare är skyldiga att ta ut sanktionsavgiften. Om vi inte gjorde det skulle vi bryta mot lagen och begå tjänstefel.

Ärendet handlar om grisbonden Mats Andersson som i våras överklagade kommunens böteskrav (38 000 kronor) och kravet på bygglov för ett gårdsslakteri. Ärendet är principiellt viktigt för många lantbrukare som liksom han själv gör tillägg i sin verksamhet. 2014 gjorde han om en ekonomibyggnad och startade slakteri av egna grisar för försäljning av kött.

Efter det att slakteriet tagits i drift har kommunen fastslagit att Mats Andersson skulle ha sökt bygglov och eftersom han inte gjort det kräver kommunen honom på en sanktionsavgift. Länsstyrelsen gick först på Mats Anderssons linje men Mark- och miljödomstolen i Växjö gav nyligen kommunen rätt. Nämnden ser slakteriet som en självständig förädlingsverksamhet. Mats Anderssons påstår är att slaktandet bara är en del av gårdens lantbruksverksamhet.

Åke Karlsson, Krokeks gård utanför Norrköping, och kunskapscentrumet Eldrimner utryckte i förra veckan sin oro för att Mark- och miljödomstolens definition av ekonomibyggnader i domen mot Mats Andersson kan bli förödande för svensk småskalig livsmedelsförädling. Enligt deras synsätt riskerar många småföretagare i branschen framöver att få lägga ned om kommunerna i efterhand kräver sanktionsavgift. Det gäller inom alla branscher som förädlar sin egen primärproduktion i lokaler som tidigare betraktats som ekonomibyggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om