Slottet öppnar sommarkafé – vill locka en bredare kundkrets

Restaurang Slottsmässen förvandlas till kafé under sommaren. "Det har varit kul att få öppna upp en ny verksamhet och klura ut hur det ska gå till", säger Tina Felix, restaurangchef.

Lukas Svensson tar emot dagens första kund.

Lukas Svensson tar emot dagens första kund.

Foto: Samuel Sääf

Finspång2024-07-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Slottsmässen-restaurangen i Finspång förvandlas till ett sommarkafé mellan vecka 28-31, vilket invigdes den 9 juli. Tidigare år har stället varit stängt under dessa veckor.
  • Kökschefen Tina Felix hoppas att kaféet ska attrahera en bredare publik, inte bara Siemens-anställda. Målet är att skapa en mer inkluderande atmosfär och utöka verksamheten.
  • Om sommarkafé-konceptet blir framgångsrikt, planerar man att förlänga öppettiderna och uttöka menyerna till nästa år.

Tisdagen den 9 juli invigdes Slottscaféet, som nu kommer vara öppet fram till 4 augusti. Tidigare år har verksamheten varit stängd under dessa veckor, men i år testar de istället att servera fika och lättare lunch. Målet är att visa upp sig för fler människor, framförallt de som tror att restaurangen bara är till för Siemens Energy-anställda.

– Jag tror att alla som bor här känner till Finspångs slott och nu finns möjligheten att komma hit och fika här och se hur det ser ut. Jag tänker att det är ett allmänintresse. Dessutom får vi en chans att utöka vår verksamhet, säger Tina Felix, restaurangchef. 

undefined
"Vi hoppas att inte bara Finspångare utan även Linköpings- och Norrköpingsbor hittar hit under semestern", säger Tina Felix, kökschef.

Restaurangen Energikällan inne på Siemens Energy-området drivs av samma företag som driver Slottsmässen. Under semesterperioderna har restaurangen mycket färre besökare och då skapades möjligheten att fördela om personal till kaféet istället. Tina Felix känner att det har varit spännande att få driva en ny verksamhet och upplever att många uppskattat initiativet.

– VI har bara haft öppet en dag, men än så länge känns responsen positiv. Även när vi berättade innan att vi tänkte öppna tyckte många att det lät som en bra idé, säger hon. 

Kaféet kommer ha öppet tisdag till söndag mellan klockan 10 och 16, och blir det ett lyckat år är förhoppningarna att man till nästa år ska kunna ha längre öppettider.

undefined
Ellinor Wenner, Charlotte Widberg och Kristina Ahlberg både fikade och åt lunch på kaféet.

– Det här blir ju en provsommar, fungerar det här bra så kommer det vara något vi kör på varje sommar, dessutom då troligtvis med utökade öppettider, så att det blir lite kvällsöppet också, säger Tina Felix.

Under förmiddagen strömmade en del nyfikna gäster in och två av dem var Gunnel Petersén och Eva-Britt Wikman som ser positivt på att kaféet har öppnat. 

– Det känns lite lyxigare, sen är det väldigt lugnt och fint här. Dessutom tycker jag att Finspångs slott är bland det finaste vi har här i Finspång, säger Gunnel Petersén.

undefined
"Jättebra att det har öppnat, det här är ett väldigt fint kafé", säger Gunnel Petersén.

Caroline och Marcus Esping var mindre sötsugna och var istället där för att testa lunchen. De tycker att det var en väldigt bra idé att öppna kaféet.

– Det är nog lite anonymt, så det är kul att de öppnar sommarkafé så att ryktet sprider sig och folk upptäcker att restaurangen vid slottet finns, för jag tror att många tänker att bara Siemens Energy-anställda får gå hit och äta, säger Caroline Esping.

undefined
"Det är en så unik miljö så det är kul att det finns", tycker Caroline och Marcus Esping.
Karta: Finspångs slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!