Joakim Manfredsson och sambon Louise Sjöberg bor på Björke Mellangård utanför Igelfors och ser Björkesjön från tomten.
– Vad ska man säga? Jag och flera generationer bakåt är vana vid att sjön ser ut så här. Vi kan åka båt och fiska vår och höst. Sommartid tar vi oss inte ut och kan inte ens bada. Sjögullet suger fast årorna bland växterna. På så sätt är det förstås tråkigt, säger Joakim.
Prydnadsväxten sjögull är en flytbladsväxt som utseendet liknar gul näckros. I vissa sjöar och vattensystem har sjögull tagit över helt ner till tre meters djup. Täta mattor bildas på vattenytan, täcker stora ytor och har betydande ekologisk effekt på miljön.
Joakim Manfredsson och familjen har tidigare berättat för NT att somrarna inte rymmer så mycket bad hemma där de bor.
– Det är så här det är. Det är inget nytt. Vi har vant oss och det är ledsamt i sig. Självklart skulle jag vilja utnyttja sjön mer och bada med familjen. Ska vi bada åker vi till badplatsen vid Gäddviken, den sidan av Björkesjön är djupare och mindre drabbad av sjögull.
Är fisket bra i Björkesjön?
– Ja, det finns stora baddare. Mycket tack vare att det inte går att fiska så ofta och mängden vitfisk som gäddan äter, säger Joakim.
Förra sommaren var drygt 61 procent av Björkesjön täckt av sjögull. Mest i hela landet enligt uppgifter från länsstyrelsen.
Göran Gustavsson, granne till Joakim och Louise, anser att årets höga vattenståndet i Björkesjön har haft effekt på sjögullsbeståndet.
– Sämre år med lägre vattenstånd är sjön täckt av sjögull. Då går det varken att fiska eller ta sig fram med kanot.
Han berättar att man förr, med hjälp av företaget Björke Sjötekniks stålbåt, klippte stora delar av Björkesjön från sjögull.
– När det var nyklippt var det fint. Men massorna föll till botten och gav ännu mer näring till sjögullen nästkommande säsong. Tyvärr pratar vi bara om nödåtgärder. När sjögullen får fäste vet inte jag hur man ska bli av med den, säger Göran Gustavsson.
Finspångs kommun har i år testat en ny metod i kampen mot den invasiva växten. Delar av sjön Västjuten, sydost om Igelfors, har täckts av flytramar med täckduk som läggs på sjögullet. Täckdukarna gör att växterna dör, då de inte får solljus. Insatsen har haft effekt, men ytorna är för stora för att kunna täcka allt.
Naturvårdssamordnaren Matilda Hagstam berättar att de 120 flytramarna i Västjuten är upptagna för säsongen.
– Vi hoppades att åtgärden ska ha tagit kål på sjögullet helt där de låg placerade, men ramarna kommer att behöva läggas ut igen nästa säsong. Vi fick inte med hela beståndet i år.
Ett extra ekonomiskt bidrag från länsstyrelsen räcker till ytterligare 50 ramar (tre gånger tre meter) plus möjligheter att testa bottenduk.
– Duken läggs under vattnet, sätts fast i botten och märks mycket mindre än flytande ramar, förklarar hon.
Vad tror du om utvecklingen för Björkesjön?
– Den rår vi nog inte på. Det är för mycket sjögull. Vi skulle behöva täcka stora delar av sjön och det går inte.
Matilda Hagstam betonar värdet av att stoppa spridningen och skickar med en uppmaning.
– Var försiktig! Rengör fiskeredskap, båtar och badkläder vid förflyttning mellan sjöar.