Misstanken: Mannen tog stryptag på vännen

En 42-årig man åtalas för att ha misshandlat en bekant i sitt eget hem.
Samtidigt ska han ställas inför rätta för ringa narkotikabrott.
– Hade vi varit nyktra hade det inte hänt, säger han.

Finspång2024-10-12 13:00

Några dagar efter nyår var den målsägande hemma hos den misstänkte i Finspång för att umgås och dricka öl. De båda var vänner sedan många år men hade innan den här dagen i januari inte träffats på länge.

Under kvällen blev den misstänkte arg och ska ha utdelat slag med knytnävarna i ansiktet och på kroppen på sin vän. Han ska även ha tagit stryptag på målsägande. I förhör berättar målsägande hur 42-åringen "plötsligt blev galen" och började slå honom. 

– Han slog mig i ansiktet flera gånger. Jag sa "snälla jag kommer dö".

Målsägande tog sig ut ur huset och sprang över till grannarna, som skjutsade hem honom och kontaktade polisen.

När polisen kom till platsen uttryckte 42-åringen att han mådde dåligt psykiskt. Polisen beslutade därför att han skulle omhändertas och polispatrullen körde honom till psykiatriska kliniken i Nyköping. Men han blev aldrig inskriven, utan åkte hem igen.

Två dagar efter den misstänkta misshandeln uppsökte målsägande sjukhuset för sina skador. Enligt journalanteckningarna hade han en blåtira och blåmärken på flera delar av kroppen, bland annat över halsen, på armen och på delar av överkroppen. Hans öra var också rejält blåslaget och man kunde även konstatera en fraktur på revbenet.

Den misstänkte 42-åringen har själv erkänt att han har "delat ut en lavett eller två", men förnekar att han ska ha slagit med knytnävar eller försökt "ha ihjäl" målsägande. Enligt honom uppstod ett bråk efter att målsägande spillt ut öl och därefter börjat göra "hånande ljud och grimaser" när 42-åringen ifrågasatte vad som hänt.

Efter det minns han inte vad som hände och säger att han inte har något minne av att polisen tagit med honom till Nyköping. I förhör berättar 42-åringen att han mådde psykiskt dåligt och hade problem med alkohol och droger under den här perioden.

– Det var på grund av alkohol och droger och det rättfärdigar inte det jag gjorde. Hade vi varit nyktra hade det inte hänt. Kunde jag, skulle jag göra det ogjort.

Målsägandes berättelse skiljer sig åt, då han menar att den misstänkte blev arg och började slåss från ingenstans. Han säger också att ingen av dem onyktra. De hade druckit några öl men det var "normalt". 

42-åringen åtalas nu för misshandel och har erkänt till viss del. Han åtalas även för ringa narkotikabrott då polisen vid ett annat tillfälle funnit cannabis och narkotika i hans hem. I det fallet erkänner han brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!