Missnöjda äldre kan varken titta på OS eller surfa

Brist på både internet och tv-kanaler sprider missnöje på kommunens särskilda boenden. "Jag vill inte ligga och stirra upp i taket hela dagarna", säger Lars-Inge Olsson.

Lars-Inge Olsson bor på Berggården och påverkas av internetbristen på boendet.

Lars-Inge Olsson bor på Berggården och påverkas av internetbristen på boendet.

Foto: Emilie Jurak

Finspång2021-08-06 06:00

Efter ett inlägg på Facebook har det blossat upp en debatt om rätten till internet och ett större tv-utbud, på särskilt boende för äldre i Finspångs kommun.

– Min mamma har jobbat hela livet för sin pension och hon får inte ens titta på OS, säger Mikael Larsson, anhörig till boende på Berggården i Rejmyre.

En annan boende på Berggården är Lars-Inge Olsson, 63, och han märker tydligt av bristen på internet.

– Jag är sjuk och sängliggande och då finns det inte mycket att göra. Jag kollar gärna på film och underhåller mig, jag vill inte ligga och stirra upp i taket hela dagarna, berättar han.

undefined
Flera är kritiska till bristen på internet och underhållning på kommunens särskilda boenden.

För att lösa sin situation valde Lars-Inge att skaffa sig ett mobilt bredband som drog iväg i kostnader.

– Det är svindyrt, det har kostat mig över 800 kronor för en vecka och det är inte hållbart, säger han.

Nu har 63-åringen, med hjälp av sin son ordnat sitt eget wifi, men vill förtydliga att det inte är okej.

– Jag har turen att få hjälp med det och jag betalar gärna för mitt internet, men tänk så många andra som inte har möjligheten, säger Lars-Inge.

undefined
Mikael Larsson startade en debatt om rätten till att ha internet och ett större tv-utbud på särskilt boende i Finspång.

På Facebook lyfte Mikael Larsson problemet med internet. Han berättade om bristen på tv-underhållning på hans mammas boende och vill se en förändring.

– Jag ringde min mamma häromdagen och fick mig en chock när hon berättade att hon inte kunde se OS på tv, då avdelningen hon bor på inte har Kanal 5. Det är inte okej, säger han.

Mikaels mamma bor på Berggården i Rejmyre och lägger nästan hela sin pension på att betala hyra och diverse räkningar.

– Vi betalar redan mycket för detta boende och det är tråkigt att de som bor här inte får ta del av några vettiga program. Jag tycker inte morsan ska behöva lägga ut flera hundra kronor på att få fler kanaler, säger Mikael Larsson.

undefined
Finspångs kommun fungerar som en hyresvärd för de äldre på särskilt boende.

De boende kan dock ordna eget internet och kanaler till sin lägenhet. Maria Frisäter, verksamhetschef för hälso- och sjukvårdsorganisationen, förklarar att behovet av ytterligare tv-kanaler eller internet ligger hos varje enskild person.

– Vi fungerar som en hyresvärd för de som bor på äldreboenden i Finspång. Precis som ett vanligt hyreskontrakt så erbjuder vi det som vanligtvis ingår i en lägenhet.

Om det kommer ske en förändring i framtiden är något som inte diskuterats inom kommunen.

– Det är vårdbehovet som styr att man bor på äldreboende och man har möjlighet att beställa ytterligare kanaler eller internet än det som kommunen står för om man skulle önska. Men det kostar en peng, som för alla andra, förklarar verksamhetschefen.

– Vi har ett gäst-wifi för personer som hälsar på i våra verksamheter och det får självklart även de som bor på boendet använda när det tillgängligt, vilket är 8- 16 på vardagar. Men man kan teckna ett eget abonnemang precis som alla andra kan. Likaså är det med våra TV-kanaler om man vill ha något utöver basutbudet, förklarar verksamhetschefen. 

undefined
Lars-Inge Olsson bor på Berggården och påverkas av internetbristen på boendet.

Lars-Inge Olssons förslag är att det läggs på en summa på alla lägenheter för att gemensamt kunna ha wifi i huset, men det är inget som kommunen känner sig bekväm med.

– Vi försöker så gott det går att efterleva ett vanligt hyreskontrakt. Att kommunen ger sig in i en fråga som handlar om privatpersoners internet är inte något som vi skulle vilja, som det ser ut nu i alla fall. Vi har inte har inte pratat om att erbjuda sån service. Vi fokuserar på omsorgen, det är där vi har kunskapen, säger Maria Frisäter.

Särskilt boende för äldre

Med särskilt boende avses en bostad vid en enhet där det finns personal dygnet runt. På enheterna finns även gemensamma utrymmen som kök och dagrum.

I Finspångs kommun finns det sex särskilda boenden. Berggården, Betaren, Hårstorpsgården, Hällestadgården, Storängsgården och Tegelbacken.

Det finns sammanlagt 236 lägenheter på kommunens särskilda boenden.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!