Misskötte hund – får djurförbud

En hundägare förbjuds att ha djur sedan han misskött sin hund så illa att den avlivades. Hunden hade både infekterade sår och fluglarver under huden.

Misskött hund. Djurägaren förbjuds nu att ha djur. Hunden fick senare avlivas.

Misskött hund. Djurägaren förbjuds nu att ha djur. Hunden fick senare avlivas.

Foto: Privat

FINSPÅNG2016-12-12 07:00

Länsstyrelsen har nu sagt sitt. Djurägaren förbjuds att ha djur. Våren 2015 mottog länsstyrelsen en anonym anmälan som sade att hundens päls var tovig och luktade illa. Illa luktade det också från hundens mun. Enligt uppgift skulle även mannen och hans sambo ha lämnat hunden ensam i bostaden under långa perioder vilket hundägaren förnekade. Nästa anmälan – som kom in i somras – berättade om såriga, variga och illaluktande tassar som gjorde det mycket svårt för hunden att gå. Hundägaren förklarade då att hunden led av smärtsam klokapselavlossning som en veterinär hade undersökt.

Ett oanmält besök av länsstyrelsen – som tagit emot nya anmälningar om vanvård under hösten – visade att hunden var i mycket dåligt skick, kraftigt avmagrad, hade svårt att gå och stå och uträtta sina behov.

Pälsen var smutsig och full av stora tovor. Ena ögat var infekterat, varigt och sårigt. Hundens klor var blottade och det blödde från tassarna. Djuret luktade illa av kiss, avföring och infektionerna.

Det framkom senare att hunden aldrig varit hos veterinär. Först när länsstyrelsen betonade att hunden omedelbart skulle omhändertas togs djuret till Finspångs veterinärstation som avlivade hunden.

Enligt veterinärintyget var hunden inte bara utmärglad, ovillig att stå, hade utbredda förändringar i huden och luktade mycket illa från sår och pälstovor. Djuret hade även mängder av fluglarver under huden. Problemen hade hundägaren känt till, men inte gjort någonting åt. De kroniskt sjukliga förändringarna måste ha pågått under flera månader och utsatt djuret för påtagligt lidande, uppger veterinären. Länsstyrelsens bedömning är att hundägaren gravt har brustit i ansvar enligt djurskyddslagsstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om