Stöld av kablar för miljoner kan försena arbete

En stor mängd värdefull högspänningskabel blev stulet i Finspång i helgen. "Vi vill gärna att folk hör av sig till oss eller polisen om de hört eller sett något misstänkt", säger Robin Eriksson, från det drabbade företaget.

Här på en uppställningsplats vid Yxviken försvann i helgen högspänningskablar till ett värde av 1,5 miljoner kronor.

Här på en uppställningsplats vid Yxviken försvann i helgen högspänningskablar till ett värde av 1,5 miljoner kronor.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-09-30 16:00

Nyheten i korthet

  • En stor mängd högspänningskabel, värderad till cirka 1,5 miljoner kronor, stals från företaget Axeda vid Yxviken, nära Lotorp, under helgen.
  • Stölden kan försena Axedas projekt med Vattenfall eldistribution, där luftledning ska ersättas med ny jordkabel.
  • Det är andra gången i år som Axeda drabbats av en liknande stöld, vilket gör att företaget överväger att ändra hanteringen av material för att förebygga framtida stölder.

6 000 till 7 000 meter dyrbar kabel för distributionsnät blev stulet vid en uppställningsplats vid Yxviken, i närheten av Lotorp, natten mellan lördag och söndag.

– Det är en stöld som försvårar vårt arbete och som också kan göra att hela projektet blir försenat. Just den här sortens kabel är en bristvara i Sverige, säger Robin Eriksson, avdelningschef på företaget Axeda.

undefined
Företaget Axeda har precis börjatr arbetet med att lägga ner kabel för el i marken istället för den luftburna elledningen.

Axeda, med huvudkontor i Karlstad, är entreprenör till Vattenfall eldistribution som ska ersätta luftledningen med ny jordkabel.

– Vi har precis börjat det här jobbet. Allting ska vara klart någon gång nästa år. Totalt är det cirka 12,5 kilometer kabel som ska ner i marken, berättar Robin Eriksson.

De 14 kabeltrummorna väger var för sig cirka 2,5 ton och sammanlagt cirka 35 ton.

– De måste ha haft mer än, en lastbil för att få med sig så tung last och kanske har de haft en vinsch eller liknande för att lyfta upp trummorna, tror Robin Eriksson.

undefined
Så här såg det ut på brottsplatsen på måndagsförmiddagen.

Stölden är polisanmäld. Värdet på det stulna beräknas hamna på cirka 1,5 miljoner kronor. 

– Det stulna materialet var så nyinköpt att vi inte har fått fakturan och betalat det ännu. Det känns förstås extra surt, förklarar Robin Eriksson.

Axeda drabbades av en liknande stöld i Borensberg tidigare i år.

– Ja, tyvärr. Det är svårt att förebygga sådana här brott, säger Robin Eriksson.

undefined
Axeda funderar nu på hur de ska agera för att undvika att liknande stölder inträffar i framtiden.

Hur ska ni göra för att inte bli utsatta för stölder igen?

– En sak kan vara att ha materialupplag närmare bebyggelse. En annan att inte köra ut så mycket material på en gång, utan att dela upp det i mindre portioner. Det är svårt att hägna in och ha kameraövervakning på sådana här arbeten, säger Robin Eriksson.

Polisen var på plats under söndagen och gjorde en brottsplatsundersökning. Brottsrubriceringen handlar om stöld genom inbrott. Detta trots att kabeltrummorna stod fullt synliga utan att vara inlåsta. 

– Det är den brottsrubriceringen som blir initialt. Vi har säkrat en del spår från de som gjort det här. De har släpat trummorna på marken. Vi har ingen misstänkt person i ärendet just nu, säger Martina Gradian, presstalesperson vid polisen.

Karta: Yxviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!