Lyckad utbildning ger larmfria storhelger

Återigen får Finspångsborna beröm av räddningstjänsten sedan storhelgerna passerat utan ett enda brandrelaterat larm.

Villabrand. Ljusfallshammar januari 2016. Arkivbild.

Villabrand. Ljusfallshammar januari 2016. Arkivbild.

Foto: Räddningstjänsten

FINSPÅNG2017-01-04 18:00

– Kommuninvånarna är duktiga på att ta åt sig av ny information och är även medvetna om riskerna. Min bedömning är också att levande ljus i större utsträckning är utbytt mot batteriljus och LED-belysning. Jag hade själv beredskap vid jul och inga larm inkom från fredag dagen före julafton till natten mellan söndag och måndag då vi larmades till en trafikloycka på riksväg 51. Samtidigt börjar vi på räddningstjänsten få lång erfarenhet av att hålla utbildningar där vi pratar om säkerhet i hemmet och satsningarna har gett resultat, säger Peter Kindblom, räddningschef och kris- och säkerhetssamordnare.

Brandskyddsföreningen uppger att tre av fyra brandskador inträffar i hemmet. Slarv är vanligt som brandorsak men även tekniska fel förekommer som förklaring. Organisationen listar en rad åtgärder som gör hemmet säkrare. Dit hör bland annat brandvarnare, brandsläckare, jordfelsbrytare, timer, hela vägguttag och sladdar, ljusstakar som står fria från tyg och brännbara dekorationer samt en regelbundet rengjord köksfläkt.

Externutbildningen når fortfarande höga siffror. Förra året utbildades 2 400 personer i olika åldrar vid 180 tillfällen av brandmännen i grundbrandutbildning, kurs i hjärt-lungräddning, heta arbeten och brandvett för barn och högstadieelever. Brandinspektör Bengt Eriksson hävdar att kurserna gör mycket nytta.

– Idag delar vi inte ut så mycket informationsmaterial på gator och torg. Istället står vi till exempel på stormarknader och pratar med folk i samband med Brandvarnardagen vilket vi anser ger större genomslag. Diskussionerna med besökare brukar oftast handla om så mycket mer runt säkerhet än enbart brandvarnare, säger han.

Räddningstjänsten larmades ut på 427 uppdrag förra året varav 112 klassades som räddningstjänst. Resultatet är i stort sett jämförbart med 2015 års siffror. Ett händelseområde sticker ut mer än vanligt. Antalet trafikolyckor och uppdrag i västra delen (Hällestadområdet) ökar. Statistiken visar att flera bilister kört av riksväg 51 mellan Sonstorp och länsgränsen mot Örebro.

Peter Kindblom:

– Varför singelolyckorna inträffat just där är oklart. Kanske är det en kombination av hög fart och vägens sträckning. Dessutom kan det vara halt och vilt på vägen.

Tre dödsolyckor rapporterades under fjolåret. Dels två drunkningsolyckor på sjöarna Glan och Lillskiren. Dels en villabrand i Ljusfallshammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om