Lättare att vara gay i Stockholm
Prideveckan pågår för fullt i Stockholm. En av dem som arbetar under festivalen är Mathias Löfroth från Finspång. Han flyttade till huvudstaden för fyra månader sedan och trivs bra, bland annat därför att acceptansen mot homosexuella är större.
Mathias Löfroth arbetar ideellt under Pridefestivalen. Han upplever att det är lättare att vara homosexuell i Stockholm än i Finspång.Arkivbild: Inger Ramstedt
Foto:
Mathias Löfroth, 20 år, bevakar ingången till Prideområdet i Stockholm. Han berättar att det är ett ganska stressigt jobb eftersom det är mycket som händer hela tiden. I vanliga fall arbetar han med it på Siemens i Solna utanför Stockholm, tidigare arbetade han vid samma företag i Finspång. Men den här veckan har han tagit semester för att kunna satsa helhjärtat på festivalen.
För ett år sedan gjorde RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, en undersökning för att ta reda på hur livet som homosexuell skiljer sig i landets kommuner.
Finspång på plats 185
Sedan rangordnade de kommunerna efter hur stor acceptansen för homosexuella är. På första plats hamnade Borås, där efter kom storstadskommunerna Göteborg och Stockholm. Finspång kom på plats 185, sist kom Övertorneå i Norrbotten på plats 290. Mathias Löfroth är inte alls förvånad över Finspångs placering.
- Den är väl en bra placering. Det är en klassisk grej att det är svårare att leva som homosexuell i mindre samhällen. Det är egentligen inget större problem att vara homosexuell i Finspång, tycker han.
Skulle vara farligt
Men sen erkänner han att han aldrig skulle gå hand i hand med en kille på gatorna i Finspång.
- Folk skulle stirra och fälla kommentarer. Folk tittar i Stockholm också, det gör de överallt, men det är inte på samma sätt, förklarar han.
Inte heller skulle han kunna tänka sig att gå ut på krogen och ragga på killar i Finspång. Det skulle vara alldeles för farligt.
- Man kan bli utsatt för våld, nu tänker jag inte så mycket på det eftersom jag bor i Stockholm men i Finspång gjorde jag det ibland, säger han.
Vad man ska göra för att det ska bli lättare att leva som homosexuell på mindre orter har han inget konkret svar på. Men det är viktigt att man tar upp det i skolan, att det kommer informatörer från RFSL och att lärare inte hela tiden förutsätter att alla är heterosexuella.
- Det var jobbigt när lärare till exempel sa," jaha har ni träffat några tjejer i helgen då", säger Mathias Löfroth.
Han hoppas att det i framtiden ska bli lättare att leva som homosexuell i Finspång och tycker att det svenska samhället överlag går i en mer accepterande riktning. För tio år sedan tror han att det skulle varit svårare att leva som tonåring och homosexuell i Finspång.
- Till exempel, när jag kom ut för min gymnasieklass i Finspång var det ingen som reagerade negativt, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!