Länet har lärt av Finspångs rehabarbete
Kostnaderna för sjukpengen ligger fortfarande lägre i Finspång än riket. Det har påverkat hela länet.
-Men slår man ihop alla offentliga försörjningssystem så ligger Finspång fortfarande mycket lägre än både länet och riket, säger Malin Löfvenberg, ekonom i Finspångs samordningsförbund.Det är den nya organisation som i början av 2007 tog över arbetet med att hitta effektivare rutiner genom gränsöverskridande samarbete. Detta efter att man bedrivit ett pionjärarbete i projektform under namnet Socsam och Beställarförbundet i Finspång under tio år först.-Tvärprofessionella team började i Finspång och sedan har det spridit sig till länet, säger Malin Löfvenberg.Bollar inte runt
Själva idén med Finspångsmodellen har varit att inte vältra över kostnader mellan olika myndigheter. -Poängen är att hjälpa människor att bli självförsörjande, inte bolla runt dem mellan försörjningssystemen, säger Malin Löfvenberg:-Det som är så roligt att kunna visa är just att samtiga försörjningssystem har förhållandevis låga kostnader.Det visar sig också i lägre ohälsotal i Finspång än stora delar av länet. Bara Linköping och Kinda ligger lägre.
Ohälsotalet beskriver hur många dagar per person (registrerade försäkrade16-64 år) som har betalats ut från socialförsäkringen i genomsnitt under en 12-månadersperiod. Sjuk- och aktivitetsersättning (före detta förtidspension) står för den större delen av ohälsotalet.Sjuk- och rehabiliteringspenning står för en mindre del.Försäkringskassans mål är att ohälsotalet ska ligga under 37 dagar i slutet av 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!