Landsbygden vill ha tidigare dialog

Landsbygdens utvecklingsgrupper vill få en tidigare dialog med kommunen inför förändringar.

Utvecklingsgrupperna uppskattar besök av tjänstemän och politiker. Här syns Anders Bengtson på årets bygdeturné i Igelfors. Arkivbild: CHRISTINA BJÖRNELF

Utvecklingsgrupperna uppskattar besök av tjänstemän och politiker. Här syns Anders Bengtson på årets bygdeturné i Igelfors. Arkivbild: CHRISTINA BJÖRNELF

Foto:

Finspång2004-12-20 04:00
Det visar en första utvärdering av det landsbygdsprogram som antogs av kommunfullmäktige i maj 2003. Anders Bengtson, projektledare vid kommunens avdelning för näringsliv och marknadsföring, har träffat representanter för byaråd och andra lokala utvecklingsgrupper för att diskutera hur de upplever att landsbygdsprogrammet fungerar.
- Intentionerna ställer de allra flesta upp på och tycker är bra, säger Anders Bengtson.

Plan saknas
Problemet är att det saknas en plan för hur idéer och förslag ska genomföras.
- Många grupper upplever det som lite uddlöst utan handlingsprogram. Risken är stor att det bara blir ett strategidokument. Då blir det också svårt för politiker att leva upp till intentionerna, säger Anders Bengtson.

Vill in snabbare
Han har också sett ett annat tydligt mönster i svaren från utvecklingsgrupperna. De upplever inte att de får vara med i dialogen från början i kommunala frågor. Just utveckling av den lokala demokratin är en del som lyfts fram i landsbygdsprogrammet. Här finns intentionen att utvecklingsgrupperna ska bli en naturlig samtalspartner i övergripande och strategiska frågor för kommunen.
För att kunna arbeta vidare med och utveckla den viktiga dialogen har utvecklingsgrupperna önskat att få möta även politiker i utvärderingsarbetet.
- Eventuellt försöker vi få till stånd ett sånt möte i januari, säger Anders Bengtson.
Även politiker och tjänstemän ska få berätta hur de upplevt arbetet med landsbygdsprogrammet innan den första utvärderingen av Finspångs första landsbygdsprogram summeras.
- Alla har säkert ambitionen att det ska vara dialog i förändringsarbetet. Men där kanske vi måste bli ännu bättre, säger Anders Bengtson.
Utvecklingsgrupperna uppskattar att bygdepengen finns (en regional stödpeng på max 6 000 kronor per år som kommun, länsstyrelse och Östsam betalar en tredjedel av var). De gillar också att regionala Östgötadagar arrangeras där de kan haka på med egna aktiviteter som lockar folk till bygderna.

Gillar gemensamt forum
- Det som är positivt också är bildandet av ett kommunbygderåd, enligt flera grupper, säger Anders Bengtson.
Det kom till i maj förra året som ett gemensamt forum för alla utvecklingsgrupper där de kan föra fram frågor som berör alla grupper gentemot kommunen. Men det har varit för låg aktivitet i rådet tycker flera utvecklingsgrupper, enligt utvärderingen. Den främsta orsaken är att rådets ordförande varit sjuk under hösten. Målet är att få fart på det gemensamma arbetet nästa år.
Att politiker och tjänstemän ger sig ut på landsbygden för att möta invånarna är ett annat uppskattat initiativ. I år har till exempel en bygdeturné till Igelfors, Rejmyre, Grytgöl och Hävla genomförts. Då visade tjänstemän som arbetar med kommunens översiktsplan, bredbandsutbyggnaden och tillväxtstrategi upp utställningar, svarade på frågor och inbjöd till samtal om framtiden på de fyra orterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om