Sov bara två meter bort när trädgårdstjuvarna slog till

I stort sett alla prydnadssaker på entrétrappan stals. Madeleine Johnsson Lukic är en av ett tiotal personer som blivit av med blommor och trädgårdsdekorationer på Östermalm. "Det öppna sovrumsfönstret är inte längre bort än två meter från den belysta entrén, men det hindrade inte tjuvarna", säger hon.

Tjuvarna rensade rent på trädgårdsdekorationer hemma hos Madeleine Johnsson Lukic. Stölden har polisanmälts.

Tjuvarna rensade rent på trädgårdsdekorationer hemma hos Madeleine Johnsson Lukic. Stölden har polisanmälts.

Foto: Privat

Finspång2024-10-01 13:00

Först ut att berätta om stölderna var Helen Persson på Stora Allén som fått flera krukor med pelargoner tömda av okända gärningsmän.

undefined
De här prydnadssniglarna försvann från Eva Yngvessons tomt.

Madeleine Johnsson Lukic på Orrspelsvägen har blivit av med i stort sett alla trappdekorationer i en nattlig räd.

– Det var nästan "soprent" på trappan. Kvar stod en billig kruka med en riktig blomma i. Det öppna sovrumsfönstret är inte längre bort än två meter från den belysta entrén, men det hindrade inte tjuvarna. Det hördes heller ingenting. Det här är så fräckt, säger hon.

Hennes teori är att tjuven eller tjuvarna kommit i bil på grund av mängden prylar som stulits. Förövarna har till och med fått loss en fastbunden ljusboll från huset. Borta är också en vattenkanna i zink samt en "prydnadscykel" med blomkruka baktill och en solcellslampa.

undefined
Tjuvarna rensade rent på trädgårdsdekorationer hemma hos Madeleine Johnsson Lukic. Stölden har polisanmälts.

– Cykeln var en inflyttningspresent och minnessak från mamma som gick bort för sju år sedan. Nu har jag samlat ihop andra grejer och ställt ut. Jag vill att det ska vara fint så här års och byter grejer efter säsong. Men prylarna som värmer i hjärtat blir kvar inomhus.

Har prylar försvunnit tidigare?

– Nej. Nu var det flera på gatan som blev av med grejer samma natt. Tjuvarna verkar ha vetat vad de skulle stjäla. Vi har polisanmält stölderna och uppmanar andra som har drabbats att göra likadant. Det här måste få ett slut, utvecklar Madeleine Johnsson Lukic.

Natten till måndag (22–23/9) stals trädgårdsprydnader i form av sniglar i kompositmaterial från Eva Yngvessons trädgård.

– Det var inga dyra saker, men sakerna hade ett stort personligt värde för mig, säger hon.

undefined
Eva Yngvesson: "Jag blev så arg, ledsen och besviken när jag upptäckte stölden".

På mindre än en vecka har åtminstone ytterligare en handfull hushåll i närområdet blivit bestulna på dekorationer och blommor. 

– Stölden är polisanmäld. Jag hoppas att de andra också anmäler stölderna så att polisen får kännedom om vad som hänt.

Polisen har i nuläget inga misstänkta.

– Nej, inte vad jag känner till, säger Mats Pettersson, polisens presstalesperson.

undefined
Hos Helen Persson på Stora Allén tömde tjuvarna hennes blomkrukor på pelargoner.

Eva Yngvesson har bott på Orrspelsvägen i tolv år. Hon har inte haft stölder förut.

– Det är tråkigt att man inte får ha sina saker i fred. Jag tycker att det är trevligt när det lyser upp, även för andra som passerar förbi på gatan. Men det känns meningslöst att ställa ut någonting i trädgården när man inte vet om det står kvar nästa dag, förklarar hon.

Karta: Orrspelsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!